Christelijke ziekenhuisorganisaties boycotten Conventiecommissie

Date : 11 October 2007

De ziekenhuisfederaties CBI, FIH en VVI, die de christelijke ziekenhuizen van Wallonië, Vlaanderen en Brussel vertegenwoordigen, weigeren voorlopig om deel te nemen aan de RIZIV-Conventiecommissie met de mutualiteiten. Op de vergadering van het Verzekeringscomité van 1 oktober 2007 werd immers geen rekening gehouden met de vraag van de ziekenhuizen om voldoende middelen te voorzien voor de financiering van hun personeel.

De ziekenhuisfederaties vragen minstens een volledige financiering van alle personeelskosten, in het bijzonder de kost van de sociale akkoorden die met de overheid onderhandeld werden. Dit betekent een kost van 100 miljoen euro (een bedrag dat door de andere leden van het Verzekeringscomité in reserve werd geplaatst).

De drie federaties verwachten dat de huidige én de toekomstige regeringen deze verzuchting in verband met de financiering van het personeel in overweging nemen bij het opstellen van de begroting 2008. Dit is nodig om te voldoen aan de bestaande verwachtingen bij het personeel, en om de bestaande kwaliteit van zorg te kunnen handhaven.