Inspectiedienst start onderzoek naar 'studentengrap' met geitjes

11/10/2007 15:27



Ned. Ver. tot Bescherming van Dieren



Hilversum, 11 oktober 2007 - De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (Dierenpolitie) start een onderzoek naar de oorzaak van de ernstige verwaarlozing van twee geiten in Amsterdam. De Dierenbescherming Amsterdam werd gebeld door een studentenvereniging in het centrum van de stad, dat de dieren voor hun deur stonden en dat ze geen flauw idee hadden waar ze vandaan kwamen. Toen de geiten daar door de Dierenambulance waren weggehaald bleken ze ziek te zijn. Eén van de twee dieren heeft het niet overleefd.

De eerste indruk is dat het gaat om een uit de hand gelopen, misplaatste studentengrap zoals deze vaker voorkomen. Verwaarlozing van dieren is echter een misdrijf dat door de Dierenpolitie zeer serieus wordt genomen. De komende tijd probeert de inspectiedienst te reconstrueren wat er is gebeurd en wie de dader is van deze verwaarlozing met dodelijke afloop. Deze kan rekenen op een proces-verbaal, wat er toe kan leiden dat hij/zij zich voor de rechter moet verantwoorden.

Eenvoudig is dit onderzoek echter niet, aangezien bij veel studentenverenigingen een strenge moraal heerst om de 'vuile was' niet buiten te hangen. In veel gevallen wordt leden opgedragen hun mond te houden over incidenten, met het dreigement dat represailles volgen indien dat wel gebeurt. Men verliest daarbij andere belangen soms volledig uit het oog, zoals in dit geval waarbij een dier het met de dood heeft moeten bekopen.

De inspectiedienst is ook bij een studentenvereniging in de provincie Utrecht actief met een onderzoek. Op het Meldnummer Dierenmishandeling (0900 - 20 21 210) kwam een melding binnen dat mannelijke studenten bij een ontgroeningsritueel stierenbloed moesten drinken, de hele dag met een stierenpenis in hun broekzak moesten lopen en seks moesten hebben met een levende kip. Indien ze dit niet deden, zou de kip worden omgedraaid om in de penis van de weigeraars te pikken. Ook in deze zaak is de eerstejaars studenten volgens de melder een zwijgplicht opgelegd.