Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (11/10)

OOSTERHOUT NB, 11 oktober 2007

Politie waarschuwt voor oplichting aan de voordeur

RAAMSDONKSVEER: Woensdagmiddag 10 oktober werd er rond 13.30 uur aangebeld bij een 94-jarige vrouw aan de Antonetta-hoeve. Ze zag een keurig nette man voor haar deur staan die vertelde dat hij medicijnen voor de apotheek rondbracht. Hij vroeg of hij medicijnen bij haar kon afgeven, die voor de buurvrouw bedoeld waren. Volgens de man was de buurvrouw niet thuis. De 94-jarige vrouw vond dat niet erg, maar er moest wel betaald worden voor de medicijnen. Ze liet de man binnen. Op een bepaald moment pakte hij haar portemonnee en ging er toen vandoor. Gewaarschuwde agenten zochten in de buurt nog vergeefs naar de dader. Er is een aangifte van het slachtoffer opgenomen. Naar aanleiding van het buurtonderzoek bleek dat een andere bewoonster (75) van de Antonetta-hoeve ook slachtoffer is geworden van de man. Hij wist haar te bewegen om 9,95 voor zogenaamde medicijnen.

De politie waarschuwt voor dit soort praktijken. Helaas heeft niet iedereen die aanbelt, goede bedoelingen. Daarom heeft de politie een aantal preventietips:


* Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, vóórdat u de persoon binnenlaat.


* Laat een collectant niet onbewaakt achter. Doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer in bijvoorbeeld de meterkast. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld.


* Als onbekenden in nood aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf het alarmnummer.


* Als mensen u een dienst aanbieden, leg dan van tevoren (schriftelijk) de prijs vast. Anders betaalt u achteraf misschien veel te veel. Weet met wie u zaken doet, zodat u als dat nodig is kunt reclameren.


* Pas op met kopen aan de deur, want dat betekent dat u overhaast moet beslissen.


* Meld verdachte situaties altijd bij de politie. Uiteraard helpt u de politie als u een goed signalement kunt geven van de verdachte. Vluchtrichting en het eventueel daarbij gebruikte voertuig zijn daarbij ook belangrijk.

Voor vragen en advies kunt u terecht bij uw wijkagent.

Automobilisten rijden fietsers aan

GEERTRUIDENBERG: Een Bulgaarse automobilist (41) verleende woensdagmiddag 10 oktober rond 15.30 uur vermoedelijk geen voorrang aan een fietster. Dat gebeurde op de kruising Stationsweg Centraleweg. De 78-jarige vrouw uit Geertruidenberg kwam daardoor ten val en raakte licht gewond. Na medische behandeling in het ziekenhuis mocht ze weer naar huis. De veroorzaker gaf toe dat hij te snel gereden had én geen voorrang verleend had.
Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt wegens verkeersgevaarlijk rijgedrag.

RAAMSDONK: Op woensdagmiddag ontstond een verkeersongeval op de rotonde aan de Heemraadsingel / Raadhuisstraat / Pastoor Bruijnenstraat in Raamsdonk. Een 46-jarige automobiliste gaf een fietster geen vrije doorgang toen zij met haar auto de rotonde verliet. De automobiliste ging rechtdoor op de rotonde, terwijl de fietser de rotonde ¾ wilde nemen. De fietster, een 70-jarige vrouw uit Raamsdonk liep een kleine hoofdwond op en had last van haar rug. Ze is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Tegen de veroorzaakster is proces-verbaal opgemaakt.

Letsel bij kop-staart aanrijding

NIEUWENDIJK: Woensdag 11 oktober behandelde de politie rond het middag uur een verkeersongeval op de autosnelweg A-27. Het ongeluk was gebeurd ter hoogte van Nieuwendijk. De betrokken automobilisten kwamen vanuit zuidelijke richting in noordelijke richting gereden. Op een gegeven moment minderde het verkeer vaart. Op dit moment was een 30-jarige automobiliste uit Breda niet in staat om haar auto op tijd tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover zij de weg kon overzien en waarover deze vrij was. Ze botste achterop de auto van een 38-jarige Tilburger. De veroorzaakster bleek zwanger te zijn. De autogordel was tijdens de aanrijding stevig in haar buik gedrukt. Uit voorzorg is de vrouw overgebracht naar het Beatrixziekenhuis te Gorinchem.

Auteur: Jeroen Steenmeijer