Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Samen de fietsendiefstal aanpakken, dat moet kunnen !

Vorden, 11-10-2007 o De politie Vorden wil samen met haar inwoners de diefstal van fietsen aanpakken. Belangrijk is dat gedupeerden altijd aangifte doen en dat de politie meer zicht krijgt op eventuele daders. Hiervoor worden extra surveillances gepland en gaat men diefstalgevoelige plaatsen in kaart brengen. Eén ervan is de fietsenstalling bij het NS-station.

Verdwenen er in het verleden op jaarbasis zon 25 à 30 fietsen in Vorden; op dit moment heeft de politie al 30 aangiften van fietsendiefstal in haar statistiek voor 2007 staan. Neem daarbij de gevallen waarbij een benadeelde geen aangifte heeft gedaan en het cijfer stijgt nog verder.

Opvallend is ook dat het vaak om dure fietsen gaat die her en der in de gemeente gestolen worden en je zou denken dat men met een busje op pad is om fietsen te pikken.

Om de fietsendiefstal een halt toe te roepen wil de politie samen met de burgers van Vorden aandacht besteden aan deze problematiek. U zet uw fiets altijd op slot (ook bij huis), doet bij diefstal altijd aangifte (kan via www.politie.nl), meldt verdachte situaties, dan proberen wij als politie extra te surveilleren zodat we een beter beeld krijgen waar fietsen het meest gestolen worden. Op deze manier kunnen we mogelijk ook fietsendieven aanhouden.

Onderdeel van dit project is ook de controleerbaarheid van diefstalgevoelige locaties door de politie. Eén ervan is het NS-station in Vorden. Op deze plaats vinden veel diefstallen plaats, maar blijven ook de nodige fietswrakken achter. Bij deze met spinnenwebben voorziene twee-wielers is vaak geen framenummer meer te vinden en is niet duidelijk of ze gestolen zijn. Ook nemen ze kostbare ruimte in beslag.

De politie gaat de komende periode de stalling extra controleren en vraagt eigenaren die hun wrak daar hebben achtergelaten, dit weg te halen. De wrakken die blijven staan worden in overleg met de gemeente verwijderd. Zo wordt de stalling overzichtelijk en kunnen de gebruikers hun fiets, soms met een extra slot, veilig stallen. Doet u mee?