Ingezonden persbericht


Persbericht

Allochtone kunstenaars kansloos in Nederland

Den Haag, 11 oktober 2007 --- Volgens het beleidsprogramma 2007-2011 van kabinet Balkenende 4 wordt er meer geld beschikbaar gesteld voor het versterken van de culturele sector. Het beleid richt zich op een ruimere toegankelijkheid, participatie en educatie. Het grootste gedeelte van het budget is bestemd ter bevordering van de cultuurparticipatie van de Nederlandse burger. Hiermee wordt multiculturele kunst in een land waar 19,4 procent van de bevolking allochtoon is (CBS 2007) niet gestimuleerd. Voor het kabinet Balkenende is de kunst in Nederland voornamelijk wit.

Binnen onze landsgrenzen is het aanbod van multiculturele kunst gering. Kunstgaleries en exposities tonen voornamelijk werken van Nederlandse kunstenaars. "De gesloten cultuur van de Nederlandse kunstwereld maakt het lastig voor de allochtone kunstenaars om zich bekend te maken bij galeries, musea en het Nederlands publiek", zegt Caroline van der Beek, directeur van Sarq Art. Sarq Art is een organisatie die zich inzet voor de promotie van multiculturele kunst. Er worden volgens haar onvoldoende middelen ingezet om integratie van allochtone kunstenaars te stimuleren. Terwijl er wel voldoende budget beschikbaar is om het probleem goed aan te pakken.

"Tot 1992 heeft het Ministerie een afzonderlijk budget voor allochtone kunstenaars gereserveerd. De overheid vond destijds de allochtone kunstenaar voldoende geïntegreerd en gelijkwaardig waren met Nederlandse kunstenaars. Met als gevolg dat het budget is afgeschaft", weet Ria Lavrijsen, schrijfster over interculturele ontwikkeling in de kunsten. Het lijkt alsof de allochtone kunstenaar 15 jaar na dato een inhaalslag moet maken.

Om deze slag te maken moeten de Nederlandse musea verder gaan dan het streven naar herkenning en identificatie van de allochtone kunstenaars. Zij moeten een forumfunctie krijgen waar uiteenlopende meningen de aandacht krijgen. "Kunst moet toegankelijk worden gemaakt voor iedereen, musea en galeries zijn vaak hoogdrempelig. Kunst moet daarom worden getoond op locaties waar de burger tijdens zijn dagelijkse omgang verkeert, zoals kantoren, openbare ruimtes en uitgaansgelegenheden. Pas dan maakt allochtone kunst een kans om onder het grote publiek gezien en erkend te worden", aldus Van der Beek.

Over Sarq Art

Sarq Art biedt onbekende, enthousiaste kunstenaars met een multiculturele achtergrond de mogelijkheid om kunstwerken onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Sarq Art maakt gebruik van een laagdrempelige methode en exposeert kunstwerken op vooraf geselecteerde locaties en op haar website. Voor meer informatie: www.sarq.nl