Gemeente Groningen


woensdag 10 oktober 2007:
Gemeente Groningen doet eigen onderzoek lokale woningmarkt

Burgemeester en Wethouders van Groningen zien in de provinciale woningmarktverkenningen aanleiding tot nader onderzoek. De provincie gaat er vanuit dat er de komende jaren minder woningen gebouwd hoeven worden. De bevolking groeit namelijk langzamer dan verwacht. Althans dat stelt ABF research dat de woningmarktverkenningen voor de provincie heeft uitgevoerd. B&W van Groningen willen weten wat de gevolgen voor de stad kunnen zijn.

Als ABF Research de woningmarktontwikkelingen goed inschat, hoeft de regio Groningen-Assen minder nieuwe woningen te bouwen dan gepland. Die planning stoelt nog op onderzoek uit 2001. Ook van ABF Research. B&W van Groningen typeren het onderzoek van ABF als gedegen, maar niet specifiek genoeg. Zij willen de nieuwe regionale bevolkings- en huishoudensprognoses daarom nog eens tegen het licht houden. Want de woningvoorraad en de bevolking van de stad zijn pluriform en wijken af van de regio. En ontwikkelen zich ook vaak anders.

Zo heeft Groningen als universiteitsstad te maken met een relatief jonge bevolking, veel kleine huishoudens en een toestroom van buitenlandse studenten. Grootschalige toekomstige ontwikkelingen als Meerstad hebben invloed op de stedelijke woningmarkt. En ook de realisatie van lopend beleid. Bijvoorbeeld `Zorgen voor Morgen' dat inspeelt op de specifieke woonbehoeften van ouderen.

De lokale woningmarktverkenning moet verder nadrukkelijk rekening houden met woon- en verhuiswensen van Stadjers. De gemeente Groningen gaat binnenkort zelf een woningmarktonderzoek uitvoeren. Met de uitkomsten daarvan wordt het gemeentelijk beleid voor wonen en woningbouw waar nodig aangescherpt.