Gemeente Groningen

woensdag 10 oktober 2007:
Gemeente voert `Vensterpas' in

Het college van B&W voert met ingang van volgend schooljaar de Vensterpas is. De Vensterpas vervangt de huidige Vensterstrippen. De Vensterpas, die gekoppeld is aan de bibliotheekpas, is een nieuwe manier om de ouderbijdrage voor georganiseerde kinderactiviteiten te innen. Het grootste voordeel van de pas is dat het innen op deze manier eenvoudiger en overzichtelijker wordt. Dit betekent minder bureaucratie. Daarnaast kan de pas bibliotheekbezoek én gebruik Stadjerspas stimuleren. Kinderen met een Stadjerspas krijgen korting op de aanschaf van de Vensterpas. De Vensterpas is een initiatief van de gemeente Groningen, bibliotheek, SKSG en Bureau Stadjerspas.

Kinderen kunnen bij de bibliotheek een Vensterpas kopen. De Vensterpas bestaat uit de bibliotheekpas met daarop een speciale sticker. Een Vensterpas is verkrijgbaar vanaf EUR 10, - en kan gebruikt worden voor meerdere kindercursussen. Kinderen nemen de Vensterpas mee naar de activiteit. Voor aanvang van de activiteit leest een `kaartlezer' de elektronische Vensterpas.

Minder bureaucratie, meer deelname
Kinderen kunnen de Vensterpas gebruiken voor veel activiteiten, waaronder sport- en cultuuractiviteiten. Op termijn wil de gemeente de pas inzetten voor álle kinderactiviteiten.

Door de Vensterpas wordt de inning van de ouderbijdrage eenvoudiger en overzichtelijker. Voor kinderen wordt de drempel om van de bibliotheek gebruik te maken lager. Met het kopen van de Vensterpas worden zij immers automatisch lid van de bibliotheek. Dit lidmaatschap was weliswaar altijd al gratis voor kinderen, maar desondanks zijn veel kinderen nu nog geen lid. Ook zullen naar verwachting meer kinderen vanwege de korting op de bijdrage voor kinderactiviteiten gebruik gaan maken van de Stadjerspas.

Met het invoeren van de Vensterpas sluit de gemeente Groningen aan bij landelijke ontwikkelingen. Een voorbeeld hiervan is het inzetten van een `cultuurpas' als een instrument ter bevordering van cultuureducatie.