GroenLinks

Israël moet wurggreep Gaza-strook beëindigen

blokkade Gaza 11 oktober 2007

Israël moet onmiddellijk de grenzen van de Gaza-strook heropenen, waartoe zij zich in internationale verdragen verplicht heeft. De blokkade heeft de humanitaire situatie naar een desastreus dieptepunt gebracht. Dat vindt GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk.

Op 10 oktober heeft het Europees Parlement een motie aangenomen om Israël hiertoe op te roepen en zich te houden aan internationale mensenrechtenverdragen.

Verlamde economie
Al maanden dringen de Europese Groenen, waar GroenLinks deel van uit maakt, aan op het opheffen van de Israëlische blokkade. Volgens de Groenen heeft het isolement, waarin de 1,4 miljoen inwoners van de Gaza-strook verkeren, dramatische consequenties. De blokkade die al sinds juni van kracht is, heeft geleid tot een volledige verlamming van de economie en een extreem hoge werkloosheid. Een deel van de bewoners van de Gaza-strook heeft geen toegang meer tot schoon drinkwater, voedsel en elektriciteit.

Schending humanitaire verdragen
Militaire acties, vooral van Israëlische zijde, hebben bovendien geleid tot massale verwoesting van publieke voorzieningen en huizen en de vernietiging van landbouwland. Na de Israëlische "vijandverklaring" die het op 19 september heeft uitgevaardigd, wordt ook de levering van elementaire goederen, zoals brandstof en elektriciteit, bemoeilijkt. De Verenigde Naties vinden dat deze stap neerkomt op een schending van humanitaire verdragen. In deze omstandigheden zien ziekenhuizen en scholen zich genoodzaakt de dienstverlening te beperken of stop te zetten.

Machtsovername Hamas
De blokkade van de Gaza-strook werd ingesteld nadat oplopende spanningen tussen regeringspartij Hamas en de Fatah-partij waren geculmineerd in een gewapende machtsovername door Hamas. Hoewel Hamas de verkiezingen had gewonnen, hebben Israel en het Westen de regering van Hamas proberen te ondermijnen en de positie van president Abbas te versterken. Hamas heeft daarop zijn concurrent in Gaza uitgeschakeld, terwijl Fatah op de Westelijke Jordaanoever Hamas-aanhangers onderdrukt.

Contraproductieve strategie
Hamas erkent het bestaansrecht van de staat Israël niet en heeft in het verleden zelfmoordaanslagen op burgerdoelen in Israel gepleegd. Ook zijn de afgelopen maanden Israëlische dorpen in de omgeving van Gaza met raketten aangevallen. Maar de Israëlische strategie werkt contraproductief. "Het bestraffen van een gehele bevolking is niet alleen in strijd met internationale verdragen, maar zal ook de hardliners binnen Hamas in de kaart spelen," meent Lagendijk.

EU blijft humanitaire steun leveren
De Portugese staatssecretaris Manuel Lobo Antunes, momenteel voorzitter van de Europese Raad, uitte tegenover het parlement zijn zorgen over de Israëlische vijandverklaring. Ook zei hij dat de Europese Unie, veruit de grootste donor aan de Palestijnen, voor zover mogelijk door zou gaan met het leveren van humanitaire hulp aan Gaza. Tegelijkertijd riep hij de landen van de Arabische Liga op om een grotere bijdrage te leveren.

Kans op vrede?
Ondanks de hachelijke situatie was Lobo Antunes optimistisch over de kans op vrede in de komende vredesconferentie tussen Abbas en de Israëlische premier Olmert in november. Lagendijk is pessimistischer: "Zolang Hamas, die de steun van een groot deel van de Palestijnen geniet, niet betrokken wordt bij onderhandelingen, lijkt de kans op een blijvende oplossing ver weg." Zowel Israël, de Verenigde Staten als de Europese Unie heeft Hamas niet uitgenodigd. Hamas heeft vandaag verklaard haar bestuur op de Gaza-strook als een tijdelijke situatie te zien en graag met Fatah te willen praten om de verdeeldheid tussen de Palestijnen te beëindigen.

Zie ook:

* dossier Midden-Oosten