College van Beroep voor het bedrijfsleven

rechtspraak

College verklaart zes verordeningen van Productschap Tuinbouw onverbindend

Bij uitspraak van 5 oktober 2007 heeft het College zes verordeningen van het Productschap Tuinbouw tot het opleggen van vakheffing bloemkwekerijproducten onverbindend verklaard, omdat deze verordeningen niet op de wettelijk voorgeschreven wijze zijn goedgekeurd. Dit brengt met zich mee dat het Productschap over de jaren waarop deze verordeningen betrekking hebben, deze heffing niet kan opleggen.
Het College heeft in zijn uitspraak van 5 oktober 2007 dan ook tevens het bezwaar van een onderneming tegen zes op over deze jaren opgelegde vakheffingen gegrond verklaard en de besluiten waarbij deze heffingen zijn opgelegd herroepen.

Op grond van artikel 126, vierde lid, van de Wet op de Bedrijfsorganisatie (Wbo) dienen verordeningen als deze te worden goedgekeurd door "de betrokken ministers". Het College heeft eerder (uitspraak van 15 juni 2004, AWB 02/1985, LJN: AQ5558) beslist dat daartoe in ieder geval dienen te worden gerekend de Ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Op basis van door deze ministers verstrekte informatie heeft het College vastgesteld dat de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in ieder geval geen expliciete goedkeuring heeft verleend aan deze zes verordeningen van het Productschap Tuinbouw en evenmin tijdig en voldoende expliciet heeft aangegeven zich niet bij deze verordeningen betrokken te voelen.

LJ Nummer:

BB5016

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven
Datum actualiteit: 11 oktober 2007