Groen!

Brussel, 10 oktober 2007

Fruit in het Europees Parlement bevat te veel gif

Rapport Europese milieubewegingen : Fruit in het Europees Parlement bevat te veel gif

Groen! vraagt dringend reactie

Eind oktober stemt het Europees parlement over nieuwe wetgeving voor de toelating en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Een aantal Europese milieuorganisaties lieten daarom het fruit onderzoeken dat verkocht wordt in de GB Express supermarkt in het Europese Parlementsgebouw in Brussel. Deze supermarkt wordt uitsluitend gebruikt door parlementsleden en medewerkers of bezoekers van het Europees parlement. De fruitmonsters (appels, peren, sinaasappels, aardbeien, druiven en abrikozen) waren vrijwel allemaal afkomstig uit Europa en zouden volgens het rapport van de milieuverenigingen in totaal 28 verschillende soorten landbouwgif te bevatten, waaronder tien stoffen die bekend staan als kankerverwekkend en drie zenuwgiffen.

Nog volgens het rapport zouden de in België geteelde aardbeien maar liefst 14 verschillende gifstoffen bevatten. De sinaasappels, de abrikozen en één van de drie druivenmonsters zouden meer bestrijdingsmiddelen bevatten dan volgens de Belgische wet is toegestaan. In de sinaasappels zouden twee soorten landbouwgif boven de wettelijke norm aangetroffen zijn. Bij één ervan, de fungicide imazalil, zou de maximaal aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid (ADI) voor een vijfjarig kind dat één sinaasappel eet met 40 procent overschreden zijn.

Als deze resultaten kloppen, is dit schokkend, vindt Bart Staes, Europees parlementslid van Groen!, in elk geval is dit een extra aansporing om bij de stemming eind deze maand onverkort te kiezen voor de volksgezondheid en de bescherming van kinderen, en niet voor de belangen van de pesticidenproducenten.

Tinne Van der Straeten, kamerlid van Groen! dringt aan op een spoedige reactie van het Federaal Voedselagentschap. Als deze meetresultaten kloppen, zijn er ernstige problemen met de controle op de invoer van fruit én met de controle op inlands fruit. Volgens het laatste jaarverslag van het Voedselagentschap werden bij staalnames in fruit in 57,6% van alle stalen pesticidenresten aangetroffen. In 11,3% van de stalen was er een overschrijding van de norm (1,8% bij inlands fruit 15,8% bij uitheems fruit). Daar komt nog bij dat de huidige wettelijke normen onvoldoende rekening houden met de bijzondere kwetsbaarheid van kleine kinderen aldus nog Tinne Van der Straeten, de nieuwe federale minister van volksgezondheid Donfut kan zich eindelijk nuttig maken door nu alert te reageren.

Bart Staes, Europees parlementslid

Tinne Van der Straeten, kamerlid

Rapport Milieudefensie en PAN Europe : zie : http://www.milieudefensie.nl/english/publications/report-pesticides-eu ropean-parliament.pdf/