Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Voeding (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 11 oktober 2007

------

CNV Voeding: Actie-bijeenkomst Unilever succesvol

Frans van de Veen, bestuurder van CNV Voeding: "De 2x24 uurstaking bij Unilever verloopt tot nu toe succesvol. Ruim duizend stakende werknemers uit alle zes de Unilever-fabrieken zijn vandaag bijeengekomen in het dorpje Giessenburg. De bond roept Unilever op zijn eigen werknemers niet in de kou te laten staan."

Volgens van de Veen zijn de werknemers uit de andere fabrieken solidair met hun collega's die te maken hebben met de sluitingsplannen. De staking duurt in ieder geval tot morgen (vrijdag) 14.00 uur bij de bedrijven met ploegendiensten. De werknemers van de fabriek in Loosdrecht hervatten morgen vanaf omstreeks 15.00 uur het werk.

De Unilever-werknemers staken uit onvrede over de sluitingsplannen van drie fabrieken van Unilever en uit onvrede over de vastgelopen cao-onderhandelingen. Van de Veen: "Het gaat ook om de toekomst van de andere Unilever-medewerkers. Daarvoor moet er een goede cao komen met scholingsafspraken en loopbaanbegeleiding, zodat zij in ieder geval een goed vooruitzicht hebben.

Ik weet niet of deze sluitingen nu werkelijk noodzakelijk zijn. Mocht dat zo blijken dan moet Unilever eerst investeren in de mensen die weg moeten: van werk naar werk-afspraken en geen gedwongen ontslagen. En mensen moeten een schadeloosstelling krijgen voor alle jaren dat zij zich met hart en ziel voor het bedrijf hebben ingezet."

Dinsdag kondigde Unilever de sluiting aan van drie van de zes fabrieken in Nederland in Delft, Vlaardingen en Loosdrecht. Daarbij verdwijnen 474 banen.