Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


WEKELIJKS PERSBERICHT

Voor algemene vragen: Rinze van Opstal, hoofd Communicatie, 06 1299 1741.

DB geeft klap op begroting 2008: De Baarsjes op koers

Naar verwachting deze week geeft het Dagelijks Bestuur een klap op de begroting 2008. 'Het gaat goed met ons stadsdeel', vindt stadsdeelvoorzitter Arco Verburg. 'Met mijn collega-bestuurders hebben we afgelopen jaar met hart en ziel gewerkt aan 'ons' stukje Amsterdam. Met en voor onze bewoners en samen met de stadsdeelraad.' Verburg kijkt met trots terug op de nu al behaalde resultaten. 'De Jan Evertsenstraat is bijna af. De plannen voor het hart van onze buurt, het Mercatorplein, liggen klaar. In 2008 gaan we aan de slag. We knappen straten en gevels op. Kijk maar naar de Van Spilbergenstraat en de gevels in de Witte de With. Samen met onze bewoners houden we de buurt schoon. We investeren in groen. Maken plannen om ondergronds parkeren mogelijk te maken. Zijn trots op Het Sieraad. Enthousiast over nieuwe horeca die de economie in ons stadsdeel versterkt. We constateren dat Juni Kunstmaand, de Baarsjesdag en de Open Atelierroute steeds meer bezoekers trekken. Dat de middeninkomens onze buurt ontdekken. De Baarsjes trekt meer dan aan.'

Zorgen zijn er ook. 'Natuurlijk, het is niet alles goud wat er blinkt. Het afgelopen jaar kent óók zijn dieptepunten. Jongeren zorgen voor overlast in de Chassébuurt. De Westermoskee lijkt verder weg dan ooit. De Baarsjes is nog niet 'af'. Er is dus werk aan de winkel.'

Het Dagelijks Bestuur maakt in de begroting 2008 geld vrij voor alle ambities die er zijn. 'We zetten ook komend jaar in op een veilige buurt. Door overlast van jongeren aan te pakken. Met preventieve, maar ook repressieve maatregelen. Wietplantages rollen we op. Onveilige verkeersituaties pakken we aan. En bovenal investeren we in onze bewoners. We zorgen ervoor dat al die verschillende mensen in ons stadsdeel zich met elkaar verbonden blijven voelen. Door het aanbieden van taalcursussen. Te investeren in buurtcentra. We ondersteunen onze vrijwilligersorganisaties. Gaan het gesprek met elkaar aan. We geven kinderen kansen door te investeren in de buurtschool en in zorg. Met sport en spel. We helpen jongeren aan een stage- of werkplek. We reiken gezinnen die het financieel of sociaal zwaar hebben de helpende hand. Kortom: we investeren in onze bewoners. En betrekken ze bij onze ambities.'

De begroting 2008 staat de komende weken op de agenda van de verschillende commissies en wordt uiteindelijk in november vastgesteld door de stadsdeelraad.

Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

Stadsdeel gaat parkeergarages bouwen
Het Dagelijks Bestuur wil 500 inpandige parkeerplaatsen in De Baarsjes realiseren, enerzijds om de parkeerdruk in de buurten te verminderen, maar ook om de beschikbare openbare ruimte uit te breiden. Op dinsdag 23 oktober bespreekt het Dagelijks Bestuur met de commissie Stadsdeelwerken voorstellen hiervoor in de Parkeernota 2008 - 2013. De Parkeernota geeft de uitgangspunten van het bestaande parkeerbeleid weer, maar er worden vooral aanbevelingen gedaan voor het opstellen van nieuw parkeerbeleid, met name op het gebied van nieuw te bouwen parkeervoorzieningen. Het Dagelijks Bestuur komt met een plan van aanpak voor het realiseren van inpandige parkeerplaatsen. Hierin worden mogelijke locaties geïnventariseerd, en verschillende financieringsmogelijkheden besproken. In de Parkeernota wordt ook een norm vastgesteld voor het aantal parkeerplaatsen dat moet worden gerealiseerd bij nieuw te bouwen woningen. Het Dagelijks Bestuur legt de concept parkeernota 23 oktober voor aan de raadscommissie Stadsdeelwerken. Het Dagelijks Bestuur wil eerst met de Raadscommissie over het voorgestelde nieuwe beleid spreken vóór de nota ter inzage wordt gelegd. Tijdens de inspraakperiode zal een inspraakavond voor bewoners en belanghebbenden worden georganiseerd.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Investeren in bomen

De Baarsjes reserveert voor de komende jaren - tot 2010 - geld voor verbetering van groeiomstandigheden van bestaande bomen en 'kleinschalige groenuitbreidingen'. Daarnaast wordt ook geld gereserveerd voor vervanging van oude bomen en verbetering van het groen op het Columbusplein. Deze gelden zijn afkomstig uit het Groenfonds De Baarsjes, dat in 2001 is ingesteld om financiële opbrengsten uit compensatie van verlies aan groen in het stadsdeel en verzekeringsuitbetalingen van schadegevallen aan bomen te kunnen te besteden aan uitbreiding en kwaliteitsverbetering van het huidige boombestand. In de periode 2004-2006 is het Groenfonds onder andere aangewend voor het vervangen van bomen in de Jan van Galenstraat en op andere plaatsen, het verbeteren van groeiomstandigheden van bestaande bomen en een proef met het bestrijden van luizen in lindebomen.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Hondenuitlaatstroken ter discussie
De hondenuitlaatstroken in De Baarsjes blijven een bron van overlast vanwege de vervuiling, stank en hinder door loslopende honden. Daarom wil het Dagelijks Bestuur de tien hondenuitlaatstroken in De Baarsjes, waar momenteel het aanlijn- en opruimgebod niet van toepassing is, opheffen. De uitlaatstroken leggen een groot beslag op het schaarse openbaar groen in De Baarsjes en worden nu gebruikt door een kleine groep bewoners - de hondenbezitters - die zelf hebben gekozen voor de aanschaf van een hond. Tegelijk veroorzaken de stroken overlast voor omwonenden en spelende kinderen. De stroken worden nu twee maal per maand schoongemaakt met een machine (op diesel) die daarbij ook nog de kwaliteit van de grasstroken aantast. Nu sinds 1 januari 2007 in heel Amsterdam een algeheel opruimgebod voor hondenpoep geldt (inclusief de goot), ligt het voor de hand dit ook op de rest van de schaarse openbare ruimte in De Baarsjes toe te passen.

Het voorstel komt 23 oktober in de raadscommissie Stadsdeelwerken aan de orde.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Veel geld voor schonere straten

Het Dagelijks Bestuur wil schonere straten in De Baarsjes. Hiervoor wordt in de concept begroting 2008 jaarlijks 240.000 euro extra gereserveerd voor een aantal acties. Het geld zal onder andere worden besteed aan extra inzet van personeel voor het schoonhouden van winkelstraten, containerlocaties en groen, efficiënter materieel en voorlichtingscampagnes.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Burgerinitiatief: drinkfonteinen in De Baarsjes

Naar aanleiding van een verzoek van bewoners tijdens de raadsvergadering in maart 2007om drinkwaterfonteintjes te plaatsen in De Baarsjes, heeft het stadsdeel de mogelijkheden hiervoor onderzocht. Het voorstel is nu om op zeven plaatsen verspreid over het stadsdeel, allen drukbezochte speelgebieden, drinkwaterfonteintjes te plaatsen. Deze drinkfonteinen zullen dan door Waternet worden geplaatst en beheerd. Het voorstel komt ter informatieve bespreking in de raadscommissie Stadsdeelwerken. De raad besluit of zij geld voor dit initiatief wil uittrekken en waar dat geld vandaan moet komen.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Stichting Beheer Mercatorplein onder de loep

De Stichting Beheer Mercatorplein (SBM) is in opdracht van het SBM-bestuur geëvalueerd. SBM heeft vooral gescoord op het gebied van veiligheid en evenementen. Voor wat betreft de economische stimulering zijn de doelstellingen niet gehaald. Zo is bijvoorbeeld het bezoekersaantal van het winkelgebied niet gestegen. Om dit in de toekomst beter te doen, wordt aangeraden de focus te verleggen naar promotie, gebiedsmanagement en marketing. Het Dagelijks Bestuur neemt kennis van de aanbevelingen en legt het rapport ter informatieve bespreking voor aan de raadscommissie Stadsdeelwerken op 23 oktober.

Stichting Beheer Mercatorplein is een samenwerking tussen overheid, ondernemers en woningeigenaren rondom het Mercatorplein. SBM heeft als doel het woon-, winkel- en werkklimaat rondom het Mercatorplein te verbeteren.

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Baarsjes bruist in herfstvakantie

Tijdens de herfstvakantie zijn er tal van activiteiten in stadsdeel De Baarsjes. Op verschillend pleinen staat de mobiele speeltuin, kunnen kinderen tegelijkertijd pannenkoeken bakken, is er een luchtkussen en kunnen jongeren meedoen met een mini-sporttoernooi.

De mobiele speeltuin is er op:

Maandag 15 oktober

2.00 - 14.00 uur in speelplaats de Krommert, 5.00 - 17.00 uur op het Corantijnplein

Dinsdag 16 oktober

12.00 - 14.00 uur in de Geuzenstraat (pleintje), 15.00 - 17.00 uur op het Vancouverplein (Rosa Boekdrukkerschool)

Woensdag 17 oktober

14.00 - 16.00 uur: Jan Mayenplein

Donderdag 18 oktober

13.00 - 16.00 uur: Opening speeltuin Mercator, Orteliuspad 1 a.

Uitnodiging

Heropening speeltuin Mercator

Portefeuillehouder Godfried Lambriex opent op donderdag 18 oktober (13.00 uur) de vernieuwde speeltuin Mercator aan het Orteliuspad. Vanwege heftige regen kon de heropening op 3 oktober niet doorgaan. In de afgelopen weken is er hard gewerkt om alles op te knappen. De tokkelbaan en het watertoestel zijn gerepareerd. Er is een peuterhoekje gekomen en ook de bankjes zijn opgeknapt. Na de officiële opening kunnen kinderen hun hart ophalen met allerlei speelactiviteiten.

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

OMWaNA stadsmanifestatie

De OMWaNA stadsmanifestatie is een feest van ontmoeting, nieuwe politiek en creativiteit. Je kunt er genieten van theater, wereldmuziek, film, workshops en exposities of je kunt je mengen in het debat. Verschillende prominente Amsterdammers - waaronder stadsdeelvoorzitter Arco Verburg - leveren een creatieve bijdrage aan het 'nieuwe Amsterdam'. De stadsmanifestatie vindt plaats op zondag 21 oktober van 12.00 - 21.00 uur in Pakhuis De Zwijger. De presentatie van het slotmanifest is om 16.15 uur.

Uit de stadsdeelraad

Raad wil weer dialoog tussen Combinatie en jongeren Chassébuurt

De politieke partijen in De Baarsjes willen dat er weer een gesprek komt tussen Stichting De Combinatie en de jongeren in de Chassébuurt. Ze vroegen daar afgelopen dinsdag om toen jongeren uit die buurt 180 handtekeningen van buurtbewoners overhandigden aan commissievoorzitter Coos Hoebe.

Een aantal jongeren uit de buurt is niet tevreden over het pasje dat ze nodig hebben om het nieuwe vrijetijdscentrum Club Rainbow in te komen. Verder willen ze meer activiteiten die aansluiten bij hun behoeften. De jongeren vroegen dinsdag om op te houden met het beschuldigen van elkaar. 'Die energie moeten we gebruiken om elkaar te helpen en de problemen op te lossen in de Chassébuurt', vond Rashid Rharissi, die namens de jongeren sprak. De groep wordt gesteund door een aantal buurtvaders en BBB's, de zogenoemde buurtbetrokken bewoners.

In de raadzaal, die afgeladen was met jongeren en andere betrokkenen, waren de politieke partijen het snel eens. De Combinatie, de jongeren en het stadsdeel moeten samen in gesprek. Maar dat kan niet gebeuren in een sfeer van bedreigingen, vonden PvdA, VVD, GroenLinks en D66. Op dit moment worden jongerenwerkers regelmatig uitgescholden en geïntimideerd. Ook auto's van jongerenwerkers zijn vernield. Onacceptabel, en er moet direct een eind aan komen, zo oordeelde de raad.

De politiek meende dinsdagavond dat de impasse in de Chassébuurt op dit moment is ontstaan doordat de drie betrokken partijen hun hakken in het zand hebben gezet. Een open gesprek op korte termijn tussen De Combinatie, verantwoordelijk voor het jongerenwerk in de buurt, de jongeren en het stadsdeel moet daar verandering in brengen. Dat gesprek moet gericht zijn op concrete oplossingen.

Agenda

Expositie Open Atelierroute

In Galerie de Stoker, tot 24 oktober.

Live: Radikal Satan, Mr. Labrador, France Sauvage

Optreden in Galerie Illuseum, 12 oktober, aanvang 19.30 uur.

Disco: Kersvers

In Club 8, 12 oktober 2007, aanvang 22.00 uur.

Baarsjes Buurt Archief Dag

In Buurtpunt Chassé, 13 oktober, aanvang 13.00 uur.

Disco: Rednose Allstars

In Club 8, 13 oktober aanvang 22.00 uur.

Uitstapje naar Dolfinarium

16 oktober, aanvang 08.30 uur.

Openingsfeest Speeltuin Mercator

18 oktober, aanvang 13.00 uur

Amsterdam Dance Event special

In Club 8, 18 oktober, aanvang 22.00 uur.

Amsterdam Dance Event special

In Club 8, 19 oktober, aanvang 22.00 uur.