Ministerie van Defensie

11-10-2007 16:53

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Gouverneur Hamdam (l.) in gesprek met de bevolking uit zijn toegewezen provincie - Foto: Defensie

De nieuwe gouverneur van Uruzgan Asadullah Hamdam bracht op 7 oktober een bliksembezoek aan Deh Rawod. Hij sprak daar onder meer met de politie en het Afghaanse leger. Bij de bijeenkomst waren ook stamleiders en dorpsoudsten uit Deh Rawod aanwezig.

In zijn toespraak bedankte de gouverneur Nederland voor âhet sturen van hun zonen en geliefden naar deze missieâ. Het samenwerken van alle partijen in de regio is volgens hem de sleutel tot succes voor heel Uruzgan. Verder riep hij de Taliban op hun wapens neer te leggen en samen te bouwen aan de provincie Uruzgan.

Gouverneur Hamdam bezocht later een tijdelijke hulppost waar medisch personeel vanuit Camp Hadrian in samenwerking met lokale artsen in twee dagen tijd ruim 500 mensen hebben geholpen. De VN heeft inmiddels twee konvooien met hulpgoederen richting Deh Rawod gestuurd om de vluchtelingen daar bij te staan.

In Uruzgan is afgelopen week luitenant-kolonel Juma Gul aangesteld als een nieuwe politiechef. Gul liet direct na zijn aantreden weten vertrouwen te hebben, hij heeft goede contacten in de provincie die een positieve invloed kunnen hebben op de situatie in Uruzgan.

Op zondag 7 oktober hebben Nederlandse F-16âs de mijlpaal van 7500 vlieguren boven Afghanistan behaald. De F-16 jachtvliegtuigen worden ingezet in het kader van de ISAF- missie. Nederland beschikt over zes F-16âs die gestationeerd zijn op Kandahar Airfield in het zuiden van Afghanistan.

Afgelopen week werden met succes herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de elektriciteitsvoorziening in Chora en werden uiterlijke herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan een groot aantal winkels. Op dit moment zijn er 35 CIMIC-projecten in uitvoering.

De afgelopen tijdverslagperiode zijn diverse vuurcontacten geweest rond Chora, Deh Rawod en in de omgeving van Poentjak. Bij deze vuurcontacten is ondersteuning geleverd door de Pantser Houwitser, F-16âs en Apache gevechtshelikopters. Bij deze vuurcontacten zijn mogelijk slachtoffers gevallen aan de zijde van de Opposing Militant Forces. Afgelopen zondag werden in Tarin Kowt twee maal waarschuwingschoten afgegeven op voertuigen die stoptekens negeerden. Hierbij zijn twee burgers gewond geraakt die in het ziekenhuis aan hun verwondingen zijn behandeld.