Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Datum: 11-10-2007
Bron: CAOP

'Vertrouwen in professionals?' - Jazeker!

Gistermiddag vond bij het CAOP het congres `Vertrouwen in professionals?' plaats. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Stichting Bijzondere leerstoel Arbeidsverhoudingen bij de overheid (Albeda Leerstoel), in samenwerking met ABP, Loyalis en het CAOP, dienstverlener op het gebied van arbeidszaken. Tijdens het congres stond de gedachtevorming over de vernieuwing en het personeelsbeleid in de publieke sector centraal.

Loe Sprengers, bijzonder hoogleraar Albeda Leerstoel, schetste de grondgedachte van het congres: "Voor ieder die bij de overheidszaak betrokken is ligt er een taak om een schijnbaar onoverbrugbare tegenstelling te doorbreken door een kwalitatief betere, kleinere overheid met minder personeel en met meer ruimte voor het functioneren als professional te realiseren." Frits van der Meer van de Universiteit Leiden gaf een historische en internationale vergelijking waaruit bleek dat de Nederlandse (rijks)overheid vrij beperkt van omvang is en op grond waarvan eigenlijk geen nieuwe ingreep noodzakelijk is. Wel zijn aanpassingen nodig om het apparaat geschikt te houden voor nieuwe vragen uit de omgeving. De meeste Europese overheden zijn hier met wisselende resultaten mee bezig. De landen in noordwest Europa zijn nog het meest vergevorderd. De aandacht verschuift langzaam naar de betrouwbaarheid en professionaliteit van de ambtelijke organisatie.

Roel Bekker (Programma-SG voor de vernieuwing van de rijksdienst) gaf een toelichting op het programma Vernieuwing Rijksdienst dat een ingrijpende verandering van de wijze waarop de overheid reageert op maatschappelijke problemen beoogt. Koos van der Steenhoven (SG van het ministerie van OCW) benadrukte het belang van het ruimte geven aan professionals als voorwaarde om de vernieuwing van de rijksoverheid te kunnen realiseren.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw Guusje ter Horst, ging in haar speech in op goed werkgeverschap en het belang van het herstellen van beroepstrots bij de ambtenaar. Zij schetste een beeld van de toekomstige ambtenaar, die als flexibele professional actief werkt aan het oplossen van maatschappelijke problemen in een netwerk van publieke sector en maatschappelijke partners.

Gistermiddag heeft ook de uitreiking van de Albeda scriptieprijs 2007 plaatsgevonden. De naamgever van de prijs, prof. dr. W. Albeda, overhandigde deze aan Wouter Jong.

vertrouwen in professionals?

Aanvullende informatie
CAOP: Andre Westra, 070 376 59 97
Albeda Leerstoel: Loes Spaans, 070 376 57 11

---