VVD


11-10-2007

Overpolulatie wilde zwijnen vraagt om snel handelen

VVD woordvoerder Janneke Snijder-Hazelhoff is tevreden met de stappen die de minister van LNV zal nemen ten aanzien van de overpopulatie van wilde zwijnen op onder andere de Veluwe.

Volgens Snijder moet er snel en effectief ingegrepen worden omdat de risico's voor zowel mens als dier te groot worden. Janneke Snijder steunt de minister daarom ook in haar besluit de één op één jachtmethode hiervoor toe te passen.

De Veluwe is een gebied met een draagkracht van ongeveer 800 wilde zwijnen. Tellingen geven echter aan dat er op dit moment ruim 5000 zwijnen in het gebied rondlopen. De draagkracht is mede door de milde winters enorm overschreden. Dit heeft geleid tot problemen voor zowel mens als dier. Afgelopen periode is een flink aantal meldingen gemaakt van verkeersongevallen door aanrijding van een wild zwijn. Daarnaast richten de dieren schade aan in de omgeving bij zowel burgers als bij agrariërs. Ook levert de overpolulatie dierenwelzijnsproblemen op doordat er geen natuurlijk evenwicht meer heerst binnen het gebied. Door het overschot aan voedsel werkt de methode van het uitleggen van lokvoer onvoldoende om het vereiste afschot te realiseren. Janneke Snijder steunt daarom de methode van één drijver op één geweerdrager (drukjacht). De dieren raken door deze methode niet in paniek en de methode biedt de mogelijkheid om de dieren selectief af te schieten. Hierdoor is het mogelijk de balans in de gebieden zo snel mogelijk te herstellen.
Voor de VVD is het onbegrijpelijk dat partijen als de PvdD, SP en PVV deze oplossing dwarsbomen en daarmee geen enkele zorg richting burgers tonen.