European Union




---

Concentraties: Commissie geeft Schering-Plough toestemming voor geplande overname Organon BS - onder voorwaarden

---

IP/07/1489

Brussel, 11 oktober 2007

Concentraties: Commissie geeft Schering-Plough toestemming voor geplande overname Organon BS - onder voorwaarden

De Europese Commissie heeft toestemming verleend voor de plannen van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Schering-Plough Corporation om het Nederlandse Organon BS, een Akzo Nobel-dochter die internationaal actief is in de sectoren menselijke gezondheid en diergezondheid, over te nemen - onder voorwaarden. Bij toetsing aan de EU-concentratieverordening stelde de Commissie vast dat de geplande transactie in haar oorspronkelijk aangemelde vorm concurrentiebezwaren deed rijzen in twaalf productsectoren en op meer dan dertig relevante nationale markten. Om de bezwaren van de Commissie weg te nemen, stelde Schering-Plough voor om de overlappende activiteiten af te stoten op alle markten waar ernstige bezwaren zouden rijzen. Dankzij deze toezeggingen kon de Commissie concluderen dat de transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) niet significant zal belemmeren.

Schering-Plough is een internationaal farmaceutisch bedrijf. Organon BS is de holdingmaatschappij voor de activiteiten van Akzo Nobel in de sectoren menselijke gezondheid en diergezondheid. Zij bestaat uit twee operationele eenheden: Organon International BV (biofarmaceutische sector) en Intervet International BV (diergezondheid).

Uit het onderzoek van de Commissie bleek dat de geplande transactie de structuur van de betrokken markten in de biofarmaceutische sector niet sterk zou wijzigen en dat er een aantal geloofwaardige, alternatieve concurrenten nog steeds concurrentiedruk zou blijven uitoefenen op de fusieonderneming.

Voor diergeneesmiddelen leerde het onderzoek van de Commissie echter dat de voorgenomen transactie - in haar oorspronkelijk aangemelde vorm
- mededingingsbezwaren kon opleveren op een aantal nationale markten. Daarbij ging het om vaccins tegen vijf dierziekten - E.Coli bij varkens, paardengriep en -tetanus, neonatale diarree bij herkauwers, clostridia bij herkauwers, en rabiës bij diverse species - en om zeven soorten diergeneesmiddelen - endocrine voor reproductieve toepassing, insuline, antibiotica/sulfonamides, antibiotica/intramammaire behandeling van mastitis, euthanasie, antiparasitica en anti-inflammatoire middelen. Op alle markten waarvoor de Commissie mededingingsbezwaren vaststelde, zou de transactie zeer hoge gecombineerde marktaandelen opleveren, of zelfs een monopoliepositie. In een aantal gevallen, zo leerde het onderzoek voorts, bleek dat producten uit het assortiment van de partijen elkaars engste substituten waren.

Om deze mededingingsbezwaren weg te nemen stelde Schering-Plough de afstoting voor van meer dan twaalf formuleringen en handelsmerken die de hele EER bestrijken. Afstoting houdt in dat de voor de productie en verkoop van de betrokken producten ingezette activa worden verkocht. Hierbij gaat het om activa zoals goederen en voorraden, vergunningen om producten in de handel te brengen, handelsmerken, intellectuele-eigendomsrechten en knowhow. Na een markttoets kwam de Commissie tot de bevinding dat deze activiteiten levensvatbaar zouden zijn en dat door de afstoting ervan alle vastgestelde mededingingsbezwaren konden worden weggenomen.

Meer informatie over deze zaak is te vinden op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m93.html#m_46 91