Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland steunt nieuwe generatie bestuurders

11 okt 2007 | Nederland draagt 325.000 euro bij aan een Masterprogramma Bestuurskunde van de Wit-Russische European Humanities University, die sinds 2005 in ballingschap in Litouwen is.

Dat maakte staatssecretaris Timmermans donderdag in Vilnius bekend in een toespraak aan deze universiteit. Ook betaalt Nederland de beurzen van achttien studenten die dit programma vanaf september 2008 zullen volgen. Timmermans sprak in Vilnius voor een gehoor van tweehonderd studenten over de politieke situatie in Wit-Rusland en het belang van onderwijs om daar van binnenuit veranderingen in te brengen. Hij benadrukte de belangrijke rol die de studenten daarbij kunnen spelen. "The European Union has a unified position in condemning the regime, but you are the ones who really can make the difference", aldus Timmermans.

De European Humanities University (EHU) is een van oorsprong Wit-Russische universiteit, die gold als één van de meest internationaal georiënteerde universiteiten van het land. President Loekasjenko zag hoogopgeleide jongeren als een bedreiging voor het bewind en dwong de universiteit in 2004 haar deuren te sluiten. In 2005 is de EHU opnieuw geopend in Vilnius, met financiële steun van de Europese Commissie, de Litouwse overheid en een aantal Scandinavische landen. Met het nieuwe Masterprogramma Public Administration steunt Nederland de EHU bij het opleiden van een nieuwe generatie politici en bestuurders, die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een vrij en democratisch Wit-Rusland.

Eerder op de dag was Timmermans aanwezig bij de Vilnius Energy Summit 2007, een energieconferentie voor regeringsleiders uit de regio. Hij hield daar een toespraak over de uitdagingen van klimaatverandering en energievoorzieningszekerheid, en de relaties tussen de EU-lidstaten en Rusland. Timmermans benadrukte dat Europa behoefte heeft aan `security of supply' (een zekere energietoevoer), net zo goed als Rusland behoefte heeft aan `security of demand' (een stabiele vraag naar energie). "Rusland heeft Europa even hard nodig als Europa Rusland", zei Timmermans. "De uitdaging is om op basis van dit wederzijdse belang een goede energierelatie op te bouwen".

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl