D66

Wees duidelijk over het Koningshuis

11 oktober 2007

Alexander Pechtold heeft namens D66 vragen gesteld aan minister-president Balkenende over uitlatingen van prinses Máxima waarmee ze zich op politiek terrein begaf.

De sociaalliberalen zijn van mening dat het goed is dat leden van de Koninklijke familie maatschappelijk geëngageerd en actief zijn. Tot nog toe ging het voornamelijk om oncontroversiële onderwerpen zonder echte actualiteitswaarde als water, microkrediet of laaggeletterdheid.

Vorige week echter sprak prinses Máxima over haar zoektocht naar de Nederlandse identiteit en gaf onder meer aan die niet in één omschrijving te kunnen vatten. Deze uitspraken hebben geleid tot verwarring omdat ze op diverse momenten verkeerd zijn uitgelegd en geïnterpreteerd.

Uitspraken van leden van het Koninklijk Huis vallen onder verantwoording van de minister-president. Premier Balkenende had volgens Alexander Pechtold de beroering kunnen beperken door die verantwoordelijkheid ook direct te nemen. Pechtold: "Doordat de premier zo lang heeft gewacht voordat hij verantwoording nam voor de uitspraken van de prinses, is zij in het politieke debat onderwerp van gesprek geworden. Dat is iets wat wij moeten voorkomen, juist bij mensen die zichzelf niet kunnen verdedigen."

Daarnaast wil D66 weten waarom de kosten op de begroting van het Koninklijk Huis het afgelopen jaar zo zijn gestegen. Pechtold: "Geef de kamer meer inzicht in deze kosten zodat we weten waar dat geld naartoe gaat. Ik wil transparant en volledig zien wat de kosten zijn. Ik wil ze kunnen controleren en verantwoorden. Ook op een begrotingspost is het van belang dat het Koningshuis niet kwetsbaar is."

---