Gemeente Venlo


Venlo pakt overlast hondenpoep aan

11-10-2007

Venlo neemt nog dit jaar een aantal maatregelen om de overlast van hondenpoep terug te dringen. Ook legt de gemeente extra hondenuitrenplekken aan.

De gemeente Venlo organiseert deze winter een telling van hondenpoep. Hierbij wordt advies gevraagd aan de verschillende wijkoverleggen. Het doel is om de omvang van het probleem te bepalen en te bekijken of er bepaalde probleemplekken zijn. Dit maakt het mogelijk om opsporingsambtenaren doelgericht op pad te sturen. Door deze telling elk jaar te herhalen wordt zichtbaar of de gekozen aanpak helpt.

Op dit moment besteedt de gemeente wekelijks acht tot tien uur aan hondencontroles. De boetes bedragen EUR 75. Notoire overtreders krijgen een dwangsom opgelegd vanaf EUR 200. Bij wijze van proef gaat de gemeente deze controles in burger uitvoeren. Bij de zwerfafvalcontroles heeft dit geleid tot een hogere pakkans van vervuilers. Als deze aanpak blijkt te werken, worden de hondencontroles in de toekomst structureel geheel of gedeeltelijk in burger uitgevoerd.

De gemeente zet met communicatie in op de eigen verantwoordelijkheid van de hondenbezitter. Er zal aandacht zijn voor onderwerpen die te maken hebben met hondenpoep, zoals het op de juiste manier en op de juiste plekken uitlaten van de hond.

Aanleiding voor deze maatregelen is een motie van de gemeenteraad die op 27 juni is aangenomen over de aanpak van hondenpoepoverlast.

Hondenuitrenplekken
De afgelopen jaren zijn de voorzieningen voor het uitlaten van honden al toegenomen. Er zijn diverse hondenpaden en uitrenplekken. Hierdoor is het aantal klachten over hondenpoep afgenomen. Om dit een extra impuls te geven, start de gemeente binnenkort met het aanleggen van 22 nieuwe uitrenplekken.

Binnen de bebouwde kom moeten honden aangelijnd zijn. Om toch te zorgen voor voldoende beweging zijn er speciale hondenuitrenplekken. Binnen de grenzen van zo'n uitrenplek mag een hond vrij rennen en spelen. Het is de bedoeling dat de hondenpoep op zo'n hondenuitrenplek wordt opgeruimd door de hondenbezitters.

EINDE PERSBERICHT

Meer informatie:
Chantal Schouten
tel. 077-359 6692