Ingezonden persbericht




---

Chronisch zieke kinderen chatten met Suske en Wiske

Zoetermeer - Vandaag, 11 oktober, werd door zo'n 50 chronisch zieke kinderen van so/vso-school De Piramide uit Den Haag het startschot gegeven voor een vernieuwend project. Door virtuele aanwezigheid kunnen de kinderen bij ziekte, revalidatie of herstel tóch meedoen in de klas. Hiervoor waren zij naar Kennisnet Ict op school gekomen in Zoetermeer. Na een rondleiding en een quiz volgde het grote moment: webconferencing met Suske en Wiske, de Vlaamse striphelden. Op deze manier konden de leerlingen meteen kennis maken met de werking van het project.

Live chatten

Veel kinderen moeten door gezondheidsproblemen afhaken in het klassikale onderwijs. De Piramide, een school voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs in Den Haag, heeft samen met De Kennisrotonde van Kennisnet Ict op School een oplossing bedacht in de vorm van webconferencing. Met dit interactieve middel kunnen ze tijdens ziekte- en herstelperiodes toch virtueel de lessen 'bijwonen' en zelfs live vragen stellen aan de docent.

De kinderen zijn erg gemotiveerd. Een leerling: 'Dankzij dit programma kunnen wij thuis contact houden met onze school en de les blijven volgen zonder een achterstand te hebben. Wij vinden het leuk dat wij in de les kunnen blijven, ook al zitten we thuis.'

De gebruikte vorm van webconferencing laat zich vergelijken met chatten via een webcam: de twee communicerende partijen (met meer mensen tegelijk mogelijk) zien en horen elkaar via internet met behulp van een camera.

Breed toepasbaar

Op zich is het inzetten van ict-mogelijkheden voor onderwijs aan zieke kinderen niet nieuw. Al langer zijn er projecten die het mogelijk maken langdurig zieke kinderen door de inzet van ict-oplossingen bij het onderwijs te blijven betrekken. Tot op heden zijn deze initiatieven echter niet breed toegepast. Belangrijke oorzaken zijn de hoge kosten die ermee gepaard gaan, technische hobbels die genomen moeten worden en het ontbreken van in de praktijk bewezen eenvoudige toepassingen.

De Kennisrotonde is een programma voor en door scholen. Ingediende vragen bij de Kennisrotonde worden door andere scholen van antwoorden voorzien. Op deze wijze werken scholen groepsgewijs aan verdieping van elkaars kennis.


---