GroenLinks

EU wil meer actie om vrouwenmoorden in Midden-Amerika te bestrijden

Herdenkingsmonument voor slachtoffers feminicide 11 oktober 2007

Het Europees Parlement heeft zich vrijwel unaniem geschaard achter het rapport van de Spaanse groene afgevaardigde Raul Romeva over de vele vrouwenmoorden in Midden-Amerika en Mexico. De Europese Unie kan veel meer doen om de straffeloosheid van de daders aan te pakken.

Basis voor het rapport vormde een hoorzitting in 2006 waar ook moeders van slachtoffers aanwezig waren.

Romeva stelt in zijn rapport onder meer voor:

1. Om zowel de vervolging van daders van vrouwenmoorden als de slechte maatschappelijke positie van vrouwen aan de orde te stellen bij onderhandelingen tussen de Europese Unie en Centraal-Amerikaanse landen en Mexico

2. Meer steun te verlenen aan lokale slachtofferorganisaties. Hier moeten ook financiële middelen voor worden vrijgemaakt in de Europese begroting

Feminicide
Door de enorme schaal van de vrouwenmoorden wordt gesproken over 'feminicide', een woord dat kan vergeleken kan worden met genocide. Alleen al in Mexico werden in 2004 1204 vrouwen vermoord. In de hele regio gaat het om tienduizenden slachtoffers. (Seksueel) geweld tegen vrouwen wordt door de overheid niet serieus bestreden. Vaak worden de moorden gebagatelliseerd en toegeschreven aan de kleding en levensstijl van de slachtoffers, die vaak uit de armste geledingen van de samenleving komen. De daders blijven vaak straffeloos door gebrek aan wil van de autoriteiten en het gebrek aan personele en financiële middelen.

Nederlandse slachtoffers
Tussen de vele tienduizenden slachtoffers bevonden zich ook twee meisjes uit Nederland. In 1998 Hester van Nierop. Zij was 28 jaar en net afgestudeerd als architect. Korte tijd later werd zij verkracht en vermoord aangetroffen in Ciudad Juarez (Mexico). In 2001 werd Brenda Searle vermoord ook in Mexico. De dood van Hester is nog steeds niet opgelost. De moordenaars van Brenda zijn uiteindelijk vervolgd. De traagheid waarmee dat is gebeurd is illustratief voor de grote gebreken die het justitie-apparaat in dit deel van de wereld laat zien. De rechterlijke macht wordt geteisterd door corruptie en inefficiëntie.

Brede steun
Kathalijne Buitenweg is blij met de brede steun die het rapport in het Europees Parlement heeft gekregen. "Het maakt duidelijk dat geweld tegen vrouwen overal veroordeeld moet worden en serieus genomen. De situatie is niet alleen in Centraal-Amerika en Mexico schrijnend. Ook in veel Afrikaanse landen vinden vrouwenmoorden op grote schaal plaats."

Topprioriteit
Tevreden is Buitenweg vooral met hoe geweld tegen vrouwen in het rapport is omschreven als alle handelingen op grond van het geslacht van de vrouw, die de dood tot gevolg hebben of fysieke, seksuele of psychische pijn of leed bij de vrouw veroorzaken, zowel in haar openbare als in haar privéleven. "Voor elke zichzelf respecterende rechtsstaat vormt de bestraffing en de uitbanning daarvan een verplichting en zou altijd prioriteit moeten hebben.