Nieuw-Vlaamse Alliantie


Bourgeois eist optreden BIPT tegen storende Franstalige radiozenders (11/10/07)

Vlaams minister van Media Geert Bourgeois roept het Belgische Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) op de storingen van de VRT-radio in Brussel door Franstalige zenders te stoppen. Hij vraagt het instituut om zijn verantwoordelijkheid op te nemen. Dat antwoordt hij op de bewering van het BIPT vandaag in De Morgen dat het instituut de storingen niet kan doen ophouden zolang de gemeenschappen bevoegd zijn voor de radiofrequenties.

Terwijl de gemeenschappen bevoegd zijn over de radiofrequenties, blijft de federale overheid instaan voor de algemene politie van de radio-elektrische golven. Het BIPT voert deze controletaak uit, of zou dat alleszins moeten doen. Sinds jaren ondervinden Vlaamse radio-omroepen storingen van Franstalige zenders. Lokale, openbare en commerciële landelijke radios aan de taalgrens, in Brussel én in de rest van Vlaanderen dienden al klacht in bij het BIPT omdat ze worden weggeblazen door krachtige Franstalige zenders. Minister Bourgeois: Een frappant voorbeeld is dat van de Radio Chrétienne Francophone (RCF), de radio gesteund door het Aartsbisdom. Deze radio zendt zonder vergunning uit vanop de basiliek van Koekelberg en stoort daarmee legale Vlaamse omroepen.

Vlaanderen is al 15 jaar vragende partij voor een structurele oplossing. Hoewel de Raad van State verschillende Franstalige zenders schorste, blijven ze dankzij het gedoogbeleid van de Franse Gemeenschap vrolijk uitzenden. En blijven veel Vlaamse radios onbeluisterbaar. Het klopt dat je zelfs de openbare omroep in Brussel amper kan ontvangen, aldus minister Bourgeois.

Het BIPT stelt dat het zijn taak van etherpolitie niet kan uitoefenen zonder een frequentieplan van de Franse Gemeenschap. Niet juist, zegt Bourgeois. Het BIPT kan nu al optreden tegen schadelijke storingen. Dat staat letterlijk in de wet op de elektronische communicatie. Dat het BIPT zogezegd geen maatregelen kan nemen is bovendien een zeer eigenaardig statement. Het instituut heeft zelf eerder dit jaar al eens beslist radiozender BFM Plus te beboeten voor overtredingen van de wet. Het BIPT moet ervoor zorgen dat de storingen ophouden en de regels worden geëerbiedigd. Ook door de Franstalige radio-omroepen, besluit Bourgeois.

Auteur:
Vlaams minister van Media
Geert Bourgeois

Meer informatie:
Contactpersoon: Marijke Verboven, persdienst minister Bourgeois Telefoon: 02 552 70 39
E-post: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be
Url: www.ministergeertbourgeois.be