Gemeente Sluis


11/10/07 - West Zeeuws-Vlaams tintje aan Herman Wijffels Innovatieprijs

Nieuw systeem voor ruggenprik mede ontwikkeld en geproduceerd door Unitron in IJzendijke

Twee anesthesisten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, Timo Lechner en Maarten van Wijk, hebben de Herman Wijffels Innovatieprijs gewonnen met hun vinding APAD. Dit is een nieuw elektronisch systeem voor het toedienen van de ruggenprik. Aan dit succes zit ook een West Zeeuws-Vlaams tintje. De APAD is namelijk ontwikkeld samen met het IJzendijkse bedrijf Unitron. De APAD is een belangrijke innovatie voor de anesthesie want het systeem maakt de toediening van de ruggenprik veiliger voor patiënten. De gemeente Sluis is dan ook bijzonder trots op Unitron. Vanmiddag bezoekt wethouder Maria le Roy (portefeuillehouder Economische zaken) Unitron om de felicitaties van het gemeentebestuur over te brengen aan directeur Guust van Liere.

De APAD

APAD staat voor Acoustic Puncture Assist Device. Dit is een nieuw elektronisch systeem voor het toedienen van een ruggenprik. De APAD meet kleine drukverschillen in de naald en deze worden omgezet in een beeld- en geluidssignaal. Hierdoor wordt de anesthesist geïnformeerd over de naaldpositie in het lichaam. Hierdoor kunnen complicaties worden voorkomen en wordt de pijnstilling verbeterd. Nu werkt tien tot vijftien procent van de ruggenprikken onbedoeld niet. Door deze verbeteringen kan dit op termijn ertoe leiden dat het vertrouwen in de ruggenprik groeit en dat dit bij veel patiënten angst wegneemt. Ook zal het door deze innovatie voor jonge anesthesisten in opleiding makkelijker worden om deze lastige en potentieel gevaarlijke medische handeling aan te leren.

Het systeem wordt op dit moment geproduceerd en uitgerold. Unitron won met de APAD in juni dit jaar ook al de Publieksprijs Emergo 2007.

Herman Wijffels Innovatieprijs

De Herman Wijffels Innovatieprijs werd dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. De Rabobank ondersteunt met deze prijs innovatief en duurzaam ondernemerschap in Nederland. De jury betrekt bij haar beoordeling niet alleen de bedrijfseconomische
ondernemingskwaliteiten, maar ook zaken als samenwerking en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er is een speciale aanmoedigingsprijs beschikbaar voor ondernemers tot dertig jaar. Dit jaar waren er 227 aanmeldingen.

Unitron Group

Unitron Group ontwikkelt en produceert elektronische apparatuur. Het bedrijf ontwikkelt niet alleen medische apparatuur maar ook elektronica en modulebouw voor de industriële markt. Onderscheidend en innovatief zijn de kernbegrippen die de kracht van het bedrijf onderstrepen. Unitron beschouwt de Herman Wijffels Innovatieprijs dan ook als een enorme aanmoediging.