Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 11 oktober 2007

Masterstudenten winnen prijs met scriptie over beveiliging OV chipkaart

Gepubliceerd op 11 oktober 2007

Pieter Siekerman en Maurits van der Schee, studenten System and Network Engineering, hebben de Joop Bautz Award gewonnen voor hun scriptie over de beveiliging van de OV-chipkaart. Al eerder kwam hun onderzoek in het ieuws, omdat zij een fout ontdekten in de beveiligingssoftware voor de papieren wegwerpkaarten voor het openbaar vervoer.

Uit vijf genomineerde werkstukken is de scriptie Security Evaluation of the disposable OV chipkaart van System and Network Engineering-studenten Pieter Siekerman en Maurits van der Schee uitgeroepen als winnaar.
Het doel van de scriptie was een evaluatie en mogelijke verbetering van de beveiliging van de OV chipkaart. De studenten maakten bij hun onderzoek gebruik van publiek beschikbare testinstrumenten en kennis.

De studenten ontdekten tijdens hun onderzoek dat door een softwarefout in de kaartlezer van de poortjes papieren wegwerpkaarten konden worden gemanipuleerd en opnieuw gebruikt. Het duo nam vervolgens contact op met de ontwikkelaars van de OV-chipkaart, die onmiddellijk maatregelen hebben genomen. Deze ontdekking is al eerder in diverse media onder de aandacht gebracht.

Kijk voor meer informatie over de uitreiking en het juryrapport op onderstaande website.

Verwijzingen

Meer informatie over de uitreiking en het juryrapport Eerdere berichtgeving op UvAweb over de ontdekking van de studenten Homepage System and Network Engineering
Bron: Communicatie FNWI