Senternovem


11-10-2007 | Programma MobiliteitsManagement 2007 geopend, dien nu uw voorstel in!

De voorgaande jaren zijn er al veel goede ideeën bij SenterNovem binnengekomen. Veel van deze ideeën zijn met behulp van subsidie uitgewerkt tot een succesvol project. Wellicht bent u een van deze projecten wel eens tegengekomen in de praktijk. Misschien kent u de blauwe OV-fiets wel, die inmiddels een opvallende verschijning in het straatbeeld is geworden. Of wie weet heeft u zelf wel een idee om mensen zich slimmer, efficiënter of milieuvriendelijker te laten verplaatsen. Dien dan voor uw initiatief een aanvraag voor subsidie in.

We kennen het allemaal: lange files, overvolle treinen en een alsmaar toenemende druk op het milieu. Mobiliteitsmanagement is een effectieve benadering die het aantal keuzemogelijkheden voor reizigers vergroot. De groei van onze mobiliteit kan niet alleen maar worden opgevangen met de aanleg van meer infrastructuur. SenterNovem ondersteunt via het subsidieprogramma MobiliteitsManagement 2007 innovatieve oplossingen voor een betere, mobiele samenleving. Die oplossingen leveren immers winst op: voor u zelf, voor het milieu en voor de economie. De eisen en wensen van mensen die zich verplaatsen staan centraal en alles draait om het vinden van oplossingen op maat. Overheid en bedrijfsleven werken hierbij nauw samen.

Heeft u een innovatief idee?
Het programma MobiliteitsManagement 2007 is bedoeld om innovatieve nieuwe reismogelijkheden te ontwikkelen. Innovatief betekent hier dat het nog niet eerder in Nederland is ontwikkeld of toegepast. Dit kunnen projecten zijn die bijvoorbeeld zorgen voor een betere aansluiting tussen verschillende vervoermiddelen, of zorgen dat reizigers sneller en eenvoudiger hun bestemming bereiken. Andere voorbeelden zijn het verbeteren van de bereikbaarheid van openbare gebouwen als ziekenhuizen, een innovatiever openbaar vervoer en toeristisch-recreatieve mobiliteitsideeën. De projecten moeten in elk geval reizigers meer keuzes bieden door het ontwikkelen van innovatieve reismogelijkheden. Het doel van het programma MobiliteitsManagement is die projecten te stimuleren die voor reizigers de bereikbaarheid vergroten en de kwaliteit van de leefomgeving verbeteren.

Heeft u een innovatief idee? Leg het aan ons voor. De beste voorstellen worden door SenterNovem, in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, beloond met subsidie.

Praktijkexperiment of haalbaarheidsstudie?
SenterNovem heeft ook dit jaar weer twee tenders waarvoor u projecten kunt indienen: (1) Haalbaarheid en Onderzoek en Ontwikkelingen (2) Praktijkexperimenten. Voor 2007 is er een budget van twee miljoen euro beschikbaar. Elke organisatie die zich professioneel bezighoudt met mobiliteit kan voor een bijdrage in aanmerking komen. Dit kunnen openbaar vervoerbedrijven, decentrale overheden en brancheorganisaties zijn, maar ook instellingen als ziekenhuizen en universiteiten. Voor ondernemingen gelden hierbij specifieke voorwaarden. Kijk voor meer details op de website (www.senternovem.nl/mobiliteitsmanagement) of neem contact op met SenterNovem.

Indienen
Uw aanvraag dient vóór maandag 4 februari 2008 binnen te zijn. U kunt uw aanvraag sturen naar SenterNovem, afdeling Personenvervoer, Postbus 8242, 3503 RE Utrecht, of digitaal versturen. Een complete aanvraag bevat een compleet ingevuld en ondertekend aanvraagformulier, inclusief project- en criteriabeschrijving. Na ontvangst toetst SenterNovem de aanvraag aan de volgende criteria:
1. Bijdrage aan de doelstelling van het programma (ontwikkelen innovatieve reismogelijkheden);

2. Bijdrage aan bereikbaarheid en kwaliteit van de leefomgeving;
3. Kans van slagen (en de mogelijkheid tot opschaling).

Alle criteria vindt u terug in de publicatie van het programma in de Staatscourant en de toelichting op het aanvraagformulier, te vinden op onze website. Hoe beter uw project aan de criteria voldoet, hoe groter de kans op hoge rangschikking is en daarmee de kans op subsidie.

De adviseurs van SenterNovem geven u graag advies over het programma en de aanvraagprocedure. Wanneer u daar behoefte aan heeft kunt u een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek. Ook kunnen zij samen met u kijken of uw project past binnen de tender Haalbaarheidsstudies en Onderzoek- en Ontwikkelingsprojecten of de tender Praktijkexperimenten. En zelfs wanneer u op zoek bent naar een partner voor uw project, bent u bij SenterNovem aan het goede adres. Elke adviseur heeft een eigen specialisme.
Op http://www.senternovem.nl/mobiliteitsmanagement/contact.asp vindt u een lijst van adviseurs en hun contactgegevens. Zo komt u direct bij de juiste persoon terecht.

Wat gebeurt er na indiening?
Aanvragen worden onderling vergeleken en gerangschikt. SenterNovem analyseert de aanvragen met behulp van een onafhankelijke adviescommissie. Aan de hand van criteria beoordeelt deze commissie de aanvragen. Vervolgens wordt een advies naar de minister van Verkeer en Waterstaat gestuurd voor een definitief besluit. De beslissing van de minister is afhankelijk van het advies van de commissie en het beschikbare budget. Uiterlijk 13 weken na sluiting van de tenders ontvangt u bericht over toekenning of afwijzing van uw projectaanvraag.

Meer informatie
Voor meer informatie omtrent de regeling Mobiliteitsmanagement 2007, zie: http://www.senternovem.nl/mobiliteitsmanagement/Veelgestelde_Vrag en/index.asp

Het programma valt onder de de-minimisverordening van de Europese Commissie. Dit betekent dat per ondernemer gedurende drie boekjaren in totaal niet meer dan 200.000 euro aan de-minimissteun mag worden ontvangen. Voor wegvervoerders is deze grens 100.000 euro per ondernemer. Vraagt u met meerdere ondernemingen aan, dan kan de totale projectsubsidie boven de hiervoor genoemde bedragen uitkomen. Het kan echter niet boven de maximale subsidiebedragen van de verschillende projectsoorten uitkomen. De volledige tekst van de verordening en een nadere toelichting hierop vindt u op onze website. Contact

Informatiepunt SenterNovem (030) 239 35 33