Bond van Nederlandse Architecten

Donderdag, 11 oktober 2007

Welstandscommissie moet blijven

De BNA is tegen het schrappen van de verplichte advisering door een onafhankelijke welstandsadviescommissie, zoals de VNG wenst. De Interbestuurlijke Taskforce Regeldruk Gemeenten vindt de verplichte advisering door een welstandscommissie overbodig aangezien vrijwel alle gemeenten met een welstandsnota werken en wil deze toets daarom uit de Woningwet schrappen. De BNA vindt dat dit de kwaliteit van de gebouwde omgeving zal aantasten.

Dat vrijwel alle gemeenten werken met een welstandsnota neemt niet weg dat een professionele en onafhankelijke toets van de bouwplannen aan redelijke welstandseisen nodig is. In Nederland kan iedereen een vergunning voor een bouwplan aanvragen. Welstandscommissies zijn bij uitstek gekwalificeerd om plannen aan redelijke eisen van welstand te toetsen op een wijze die juridische houdbaar is en gebaseerd op het beleid zoals vastgelegd in een gemeentelijke welstandsnota. De kwaliteit van de gebouwde omgeving komt onder druk te staan als de toetsing niet door die gekwalificeerde commissie gebeurt.

De regeldruk kan de gemeente veel beter en effectiever verlichten door juist meer gebruik te maken van de mogelijkheden die de welstandsnota biedt. Het gemeentebestuur kan in die nota aangeven voor welke gebieden zij een hoge ruimtelijke kwaliteit nastreeft en in welke gebieden welstandsvrij kan worden gebouwd. Dat voorkomt werkelijke regeldruk, omdat dan de toets alleen wordt afgeschaft waar de toets ook niet nodig is.