Kröller-Müller Museum


Persbericht

Het raadsel van dubbel-Ingres - Van Goghs tekeningen in het Kröller-Müller Museum opnieuw bekeken

Otterlo, 5 september 2007

Ter gelegenheid van het verschijnen van de catalogus Tekeningen en grafiek van Vincent van Gogh in de collectie van het Kröller-Müller Museum is een tentoonstelling gemaakt met een groot deel van de tekeningen van Van Gogh. De tentoonstelling Het raadsel van dubbel-Ingres - Van Goghs tekeningen in het Kröller-Müller Museum opnieuw bekeken is te zien van 11 oktober 2007 tot en met 27 januari 2008.

Omdat de tekeningen uiterst gevoelig zijn voor blootstelling aan licht en maar beperkt geëxposeerd mogen worden, is dit hét moment om naar deze tekeningen te komen kijken.

Aan de hand van ruim 100 tekeningen uit de collectie wordt Van Gogh gevolgd net als in de catalogus- vanaf het moment dat hij besluit kunstenaar te worden. De tekeningen zijn zo gegroepeerd dat duidelijk te zien is hoe hij een steeds grotere beheersing krijgt over materialen als potlood, krijt en inkt, maar ook zaken als perspectief en expressie. De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een ontdekking die tijdens het onderzoek naar de verschillende papiersoorten en hun watermerken werd gedaan. In de tentoonstelling wordt daar uitvoerig aandacht aan gegeven.

Catalogus

Op de openingsdag van de tentoonstelling, 11 oktober, wordt in het museum het boek Tekeningen en grafiek van Vincent van Gogh in de collectie van het Kröller-Müller Museum gepresenteerd. In deze collectiecatalogus zijn alle werken op papier van Van Gogh op een boeiende manier beschreven en met de uiterste zorg afgebeeld. De tekenaar Van Gogh wordt gevolgd vanaf het moment dat hij besluit kunstenaar te worden, in de Belgische mijnstreek de Borinage via zijn verblijf in Saint-Rémy in Zuid-Frankrijk - waar hij onder andere de schitterende tekening Bloeiende rozenstruiken in de tuin van het gesticht maakte - tot Auvers-sur-Oise. Een fascinerend aspect van vele tekeningen is de grote experimenteerdrift met materiaal en techniek die er uit spreekt. De in de publicatie bijeengebrachte informatie geeft een overzicht van de huidige kennis over deze werken op papier, 182 in totaal, met daarin verwerkt de resultaten van recent kunsthistorisch onderzoek naar bijvoorbeeld de datering, herkomst, authenticiteit en de tentoonstellingen waarop ze te zien waren.

Bestellen:

Tekeningen en grafieken van Vincent van Gogh in de collectie van het Kroller-Muller Museum
Tekeningen en grafieken van Vincent van Gogh in de collectie van het Kroller-Muller Museum
T. Meedendorp


Het is voor het eerst dat er een studie wordt gewijd aan de tekeningen afzonderlijk. In 2003 publiceerde het museum de catalogus van de schilderijen die het in beheer heeft. Met de publicatie van dit complementaire deel is na een periode van intensief onderzoek de Van Gogh-collectie van het Kröller-Müller Museum in twee kloeke delen nu voor ieder toegankelijk. Het boek is geschreven door Teio Meedendorp en uitgegeven door Thieme GrafiMedia Groep en kent een Nederlandse en Engelse editie.

# # # # #