Hersenstichting


Publieksdag 2007: Dynamische hersenen

Op donderdag 11 oktober vindt in de Jaarbeurs Utrecht de vijftiende Publieksdag plaats van de Hersenstichting Nederland. Deze dag, met als thema `Dynamisch hersenen', is met ruim duizend bezoekers volledig uitverkocht.

De in totaal twaalf sprekers gaan in op de groei en bloei van de hersenen. Lang is gedacht dat de hersenen alleen tijdens de groei van kind tot volwassene veranderen. Daarna zouden er geen noemenswaardige veranderingen meer zijn. Niets is minder waar. Recent onderzoek toont aan dat ook in de hersenen van volwassenen dynamische veranderingen plaatsvinden. Aan bod komen hersenveranderingen door de jaren heen, van jong tot oud.

Enkele sprekers en hun onderwerpen:


- Mw. dr. H. Hulshoff Pol gaat in op het belang van kennis over veranderingen in de hersenen tijdens de puberteit: het kan ons helpen bij het begrijpen van hersenziekten waarvan de eerste symptomen zich in deze levensfase manifesteren.


- Mw. dr. R.H.M. de Groot vertelt waarom het devies `eet minimaal twee keer per week vette vis' nog steeds geldt.


- De samenhang tussen de hersenen en het bewaren van ons evenwicht wordt uitgelegd door prof. dr. A.C.H. Geurts. Bij het ouder worden, is die samenhang kwetsbaarder.


- Prof. dr. E. de Haan zegt: `Van je fouten moet je leren, of juist niet.' Twee manieren van geheugenrevalidatie.

Verdere activiteiten:


- Op deze Publieksdag wordt de tweejaarlijkse Hersenstichting-Mediaprijs voor journalisten uitgereikt. Met deze prijs wil de Hersenstichting stimuleren dat journalisten meer aandacht besteden aan hersenen en hersenonderzoek. De prijs bestaat uit 1.500 euro.


- De Hersenstichting presenteert op deze dag een nieuwe publicatie, de folder Hersenen en voeding, over het belang van bepaalde voedingsstoffen voor de werking en ontwikkeling van de hersenen.


- Tussen de lezingen door kan een bezoek gebracht worden aan de informatiemarkt. Daar zijn tientallen patiëntenverenigingen en andere organisaties aanwezig die actief zijn op hersengebied.

Ook op deze uitverkochte Publieksdag zijn journalisten van harte welkom. Mits u zich vóór 11 oktober aanmeldt (070-302 47 48, asmid@hersenstichting.nl), zijn sprekers via een woordvoerder van de Hersenstichting te bereiken; komt u onaangekondigd op de dag zelf, meldt u zich dan aan de balie van het Beatrixtheater, en/of bel 06-185 755 16 (Aagtje Smid, communicatie en pr).