Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

9 oktober 2007

Madurodam krijgt oudste monument van Nederland

Op donderdag 11 oktober aanstaande om 12.30 uur krijgt de historische stadskern van Madurodam een nieuwe toevoeging in de vorm van een Drents hunebed. Het miniatuurhunebed van Borger wordt officieel overgedragen door Tryntsje Slagman, burgemeester van de gemeente Borger-Odoorn, en Huub Looman, gedeputeerde provincie Drenthe aan Alexandra Tan, de 17-jarige burgemeester van Madurodam.

Oudste monumenten
Hunebedden worden gezien als de oudste monumenten van Nederland. Ze zijn door mensen gemaakt van voornamelijk zwerfkeien uit de omgeving en dienden als grafkamer. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat deze monumenten dateren uit de Nieuwe Steentijd, circa 3450 tot 3250 voor Christus. In de provincie Drenthe zijn 52 van de 54 Nederlandse hunebedden te vinden. Het hunebed D27 van Borger is de grootste van Nederland.

Hunebed Borger
Het miniatuurhunebed heeft net als zijn 'grote broer' 9 dekstenen die rusten op 26 zijstenen en 2 sluitstenen. Bovendien is er een complete poort met 4 zijstenen en 1 deksteen. De totale lengte in het echt is 22,5 meter; in Madurodam bedraagt dit 90 centimeter.


---

======================================