Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 11 oktober 2007

Update zwarte lijst fraude detailhandel
CBP komt terug op verleende vergunning

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) handelt onzorgvuldig bij de procedure voor het waarschuwingsregister. Het CBP probeert de eerder verleende vergunningen terug te draaien. Deze werkwijze zorgt voor verwarring en onbegrip bij de winkeliers.

In 2004 is, na een twee jaar lange procedure, door het CBP toestemming gegeven voor het waarschuwingsregister voor frauderende medewerkers. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt betreffende de omvang van de geconstateerde fraude. Het waarschuwingsregister voldoet daarmee volledig aan de wet. Het CBP probeert dit nu terug te draaien en dreigt met sancties indien niet aan zijn eisen wordt voldaan. Dit stelt het CBP in een brief aan de stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD). Volgens het CBP mogen winkeliers fraudezaken van geringe omvang niet meer op het waarschuwingsregister plaatsen.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) heeft geen enkel begrip voor de actie van het CBP. Vanwege het capaciteitsgebrek bij politie en justitie hebben de winkeliers zelf in overleg met de overheid een waarschuwingsregister opgezet. Na twee jaar blijkt deze aanpak zeer succesvol en daalt de schade door fraude. Het waarschuwingsregister als preventief middel tegen winkeldiefstal en fraude heeft een groter effect dan verwacht. De RND vindt dat iedere vorm van fraude en diefstal in winkels een ernstige delict is. De waarde van het gestolen geld of goed maakt dit niet anders. Voordat een fraudeur voor vier jaar in het waarschuwingsregister wordt geplaatst, wordt door de werkgever een uiterst zorgvuldige procedure doorlopen. Een fraudeur wordt pas geregistreerd na ontslag en aangifte bij de politie. Voor de winkeliers is het essentieel dat zij hun werknemers kunnen vertrouwen.

Winkeliers die nu mee willen doen aan het waarschuwingsregister worden door het CBP tegen gehouden. Deze blokkade van het waarschuwingsregister leidt tot een terugval van de succesvolle aanpak van fraude in de detailhandel. De RND wil daarom dat het waarschuwingsregister op korte termijn voor alle winkeliers beschikbaar wordt.

Meer informatie over het waarschuwingsregister detailhandel en de brief van het CBP aan de stichting FAD vindt u op www.rndweb.nl en www.stichtingfad.nl

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 12 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 14.000 vestigingen, 250.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 36 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.