Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* September

---

Koningin 11 oktober 2007 bij opening tentoonstelling Hollanders in Beeld

Hare Majesteit de Koningin is donderdag 11 oktober in het Mauritshuis te Den Haag aanwezig bij de opening van de tentoonstelling Hollanders in Beeld: Portretten uit de Gouden Eeuw. Deze tentoonstelling biedt met ongeveer 60 topstukken een representatief overzicht van de 17de-eeuwse portretkunst.

Portretten worden al sinds mensenheugenis geschilderd. Vanaf 1400 ontstaat bij de burgerij in de Noordelijke Nederlanden een toenemende belangstelling voor het geschilderde portret. Aan het begin van de 17de eeuw krijgt de burgerij steeds meer macht en invloed. Trots laten zij zichzelf graag en veelvuldig portretteren. Het portret groeit in deze eeuw uit tot het meest beoefende genre in de schilderkunst. Bij grote lagen van de bevolking waren een of meer portretten in huis te vinden.

Nooit eerder en nergens anders zijn zoveel portretten geschilderd. Schilders als Frans Hals, Rembrandt, Thomas de Keyser, Johannes Verspronck en Nicolaes Maes kregen de opdrachten. De twee grootste meesters van het genre zijn Rembrandt en Frans Hals. Beiden zijn met minstens acht meesterwerken vertegenwoordigd. Daarnaast zullen van ongeveer 25 andere schilders een of enkele werken te zien zijn.

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met de National Gallery in Londen, waar zij deze zomer te zien was. De bruiklenen zijn afkomstig uit ruim 30 musea en particuliere collecties in Europa en de Verenigde Staten. Het is meer dan vijftig jaar geleden dat voor het laatst een overzichtstentoonstelling aan dit onderwerp werd gewijd.

6 september 2007
© RVD