Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 19 september 2007

GERARDJAN RIJNDERS REGISSEERT JIM DE GROOT IN DE KLEINE MAN

Vorige week werd bekend dat het Nederlands Filmmuseum unieke beelden levert voor De Kleine Man, een muzikale theatervoorstelling van Jim de Groot en het Matangi Kwartet. De Groot gaat hierin samenwerken met regisseur Gerardjan Rijnders die met de zanger, acteur en het Matangi Kwartet vanaf eind september het repetitielokaal in gaat. De Kleine Man is te zien vanaf 11 oktober en gaat op 29 oktober in première in de Leidse Schouwburg.

"Dat Gerardjan Rijnders onze voorstelling wil regisseren is geweldig. Al in zijn tijd bij Toneelgroep Amsterdam volgde ik hem op de voet", zegt Jim de Groot. "Dat hij dit seizoen naast zijn werk voor het Nationaal Toneel, Annette Speelt en andere partijen er ook voor kiest om met ons te willen werken, onderstreept het vertrouwen in onze voorstelling".

De Groot maakt onder de titel De Kleine Man samen met het Matangi Kwartet een hedendaagse hommage aan 'Het Lied' uit het begin van de vorige eeuw. Beroemde liedjes van Speenhof, Pisuisse en Davids krijgen een opgefrist en krasloos arrangement. Dankzij de samenwerking met het Filmmuseum worden de hits van toen geïllustreerd door unieke, historische beelden.

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater (9 september jongstleden) ontving Rijnders met acteurs Porgy Franssen en Olga Zuiderhoek de Toneel Publieksprijs voor Wie is er bang voor Virginia Woolf.

Het Matangi Kwartet bestaat uit Maria-Paula Majoor, Karsten Kleijer, Daniel Torrico Menacho en Arno van der Vuurst. Zij zijn een van de jongste en meest bekende strijkkwartetten van ons land. Al eerder maakten zij uitstapjes naar het lichtere genre. Zo bracht Youp van 't Hek vorig jaar een album uit, waarop hij begeleid werd door het kwartet. Daarvoor speelden zij regelmatig met Herman van Veen, The New Cool Collective, DJ Laid Back Luke en Carel Kraayenhof. Bij de voorstelling De Kleine Man wordt het Matangi Kwartet aangevuld door Sebas Wolfensberger op basgitaar en Henk van der Schalk op drums.

Jim de Groot speelde in verschillende televisieseries en was te zien in theaterproducties als Carmen bij Toneelgroep Amsterdam en in Mensch...durf te leven bij het Vervolg. Hij was naast Bob Fosko te zien als Elwood in A Tribute to the Blues Brothers en speelde hoofdrollen in de musicals Hair, Fame, Rent, The Wiz en Rocky over the Rainbow. Van deze laatste was hij tevens co-producent en co-auteur.

De Kleine Man is na de Musical Masterclass, die afgelopen zomer in het Oude Luxor stond, de tweede productie van De Groots productiebedrijf GrootWitteveen, dat hij afgelopen jaar oprichtte met zijn compagnon Harm Witteveen.

----------
Voor meer informatie en beeldmateriaal:
De MediaVilla | 020 7176215 | www.demediavilla.nl Jolanda Koopman | jolanda.koopman@demediavilla.nl Peter Tabernal | peter.tabernal@demediavilla.nl