Sanders' smaragden stunt

10/10/2007 08:30



ROC van Amsterdam



Frank Sanders verhaalt over veertig jaar musicaltheater

Na een hele rij externe toppers als meesterfotograaf Erwin Olaf, topkok Joop Braakhekke en talentscout Henkjan Smits, is het nu de beurt aan een insider van het ROC van Amsterdam. Want op donderdag 11 oktober beklimt Frank Sanders, ROCvA's eigen theateropleider, het podium om een masterclass te verzorgen voor een omvangrijke groep ROCvA-studenten. Als er iemand is die weet hoe je bij mensen de diepste drijfveren kunt blootleggen, dan is het wel Frank Sanders. De theateropleider is er dagelijks mee bezig aan zijn eigen Akademie voor Musicaltheater. In Het Sieraad, het community college in het hart van De Baarsjes, werken Sanders en zijn ploeg met getalenteerde, jonge leerlingen die het willen maken in het musicalvak. De opgave daarbij is om talent te herkennen, begeleiding te bieden en het op die manier tot volle wasdom te laten komen. In dat opzicht is de werkwijze van Frank Sanders precies overeenkomstig de ROCvA-filosofie.

Stunt
Musical-producer / theateropleider Frank Sanders studeerde aan de Academie voor Kleinkunst en debuteerde in 1967 in De Stunt, een musical met Jasperina de Jong - Neerlands' grootste cabaretière. Enkele jaren later richtte hij Kabaret Tekstpierement op. Nadat presentator en cabaretier Jos Brink zich in 1972 bij het gezelschap had aangesloten, ging het snel bergopwaarts. Na zeven succesvolle cabaretproducties volgde een grote reeks hitmusicals die Frank Sanders samen met Jos Brink maakte. Zijn 'cabaretkluppie' werd uiteindelijk een groot bedrijf, waarvan hij niet alleen mede-directeur, maar ook artistiek leider was. In 1997 richtte Frank Sanders samen met Steven Moonen de Frank Sanders' Akademie voor Musicaltheater op. Tegenwoordig maakt dat instituut onderdeel uit van het ROC van Amsterdam.

Ruimte voor talent
De masterclasses van het ROC van Amsterdam zijn een onderdeel in het speciale jubileumprogramma van de onderwijsinstelling. Edo de Jaeger, voorzitter van het College van Bestuur, is enthousiast: "Het ROC van Amsterdam bestaat dit jaar tien jaar. Het motto dat we daaraan hebben verbonden, is 'Tien jaar ruimte voor Talent'. Voor al onze leerlingen vind ik het belangrijk dat zij kunnen kennismaken met inspirerende toptalenten, want dat daagt uit om je talent te ontwikkelen. Frank Sanders is zo'n inspirator, en hij is bovendien deel van het ROC van Amsterdam. Dat maakt deze masterclass nog eens extra bijzonder. Ik ben dus uitermate trots dat we Frank Sanders deze week voor de klas hebben staan. Gaat dat zien!"






Noot voor de redactie:

Het ROC van Amsterdam (ROCvA) is het grootste ROC van Nederland met vestigingen in Amsterdam, Amstelveen, Hilversum en Hoofddorp. Aan het onderwijs nemen meer dan 36.000 studenten deel van 13 jaar en ouder. De opleidingen worden verzorgd door bijna vierduizend medewerkers. Het ROC van Amsterdam leidt op voor nagenoeg alle beroepsrichtingen - van vliegtuigmonteur en banketbakker tot webdesigner en grimeur.

Noot van de redactie (