Hersenstichting


Hersenstichting-Mediaprijs 2007

Op donderdag 11 oktober 2007 wordt tijdens de vijftiende Publieksdag van de Hersenstichting voor de vijfde maal de
Hersenstichting-Mediaprijs uitgereikt, in de Jaarbeurs (Beatrixtheater) te Utrecht. Deze tweejaarlijkse prijs, bestaande uit
1.500 euro, is bedoeld ter stimulering van journalisten die over hersenen en hersenaandoeningen schrijven.
Winnaar van de Hersenstichting-Mediaprijs 2007 is Martin van der Laan, wetenschapsredacteur van dagblad `Trouw', met een artikel over spiegelneuronen (pagina 1 en pagina 2). Deze maken het onder andere mogelijk om met iemand anders mee te leven.

Uit het juryrapport:
` Het hele proces van de werking van spiegelneuronen legt de auteur gefaseerd en aan de hand van sprekende voorbeelden uit. Dit vergroot de leesbaarheid en begrijpelijkheid van een relatief complex onderwerp. De lezer wordt direct aangesproken; de schrijver maakt zich ondergeschikt aan het publiek en deinst niet terug voor terugkoppeling. Door zinnen te formuleren in de trant van `Zit het dan niet zó? Nee, want...' ontstaat een open dialoog. De dialoog blijft tot het eind van het artikel in stand. De schrijfstijl is daardoor levendig en nodigt voortdurend uit tot verder lezen. Lang verhaal kort: de auteur legt complexe materie toegankelijk en aantrekkelijk uit: het beste van meerdere werelden!'

De Hersenstichting Nederland helpt hersenaandoeningen voorkómen en genezen en wil ervoor zorgen dat patiënten een zo volwaardig mogelijk leven kunnen leiden.
Dit doet zij door:

* Het financieel ondersteunen van wetenschappelijk hersenonderzoek naar de oorzaak en behandeling van hersenaandoeningen.
* Het geven van voorlichting aan een breed publiek.
* Het bevorderen van de samenwerking tussen organisaties die zich bezighouden met hersenen en hersenonderzoek (onder andere patiëntenorganisaties).

Voor het bereiken van haar doelstellingen is de Hersenstichting Nederland geheel afhankelijk van giften van particulieren. De Hersenstichting ontvangt geen geld van de overheid.

Nadere informatie bij Hersenstichting Nederland, Aagtje Smid, 070-302 47 48, asmid@hersenstichting.nl; op 11 oktober 2007 bereikbaar onder nummer 06-185 755 16.