De Nederlandse Bank


Nieuwe verzekeringsstaten en de externe accountant en actuaris

Nieuwsbericht

Details nieuwsbericht
Datum 11 oktober 2007

In juni 2007 is de verzekeringssector in drie druk bezochte bijeenkomsten te Ermelo geïnformeerd over de inhoud van de nieuwe staten. De nieuwe verzekeringsstaten dienen door de externe accountant en externe actuaris van de verzekeraars te worden gecertificeerd. De accountants en de actuarissen zijn in een tweetal bijeenkomsten in september en oktober geïnformeerd over de nieuwe verzekeringsstaten. Het programma is in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants (NIVRA) en het Actuarieel Genootschap - Actuarieel Instituut (AG-AI) tot stand gekomen.

Evenals bij de informatiebijeenkomsten voor verzekeraars benadrukten de presentatoren dat naast de verzekeraars ook de certificerend accountants en actuarissen geen tijd te verliezen hebben en adviseerden de genodigden zo snel mogelijk aandacht te besteden aan de nieuwe verzekeringsstaten. Hierbij werd de nadruk gelegd op het tijdig afstemmen van de werkzaamheden en verwachtingen tussen de verzekeraars, de accountants en actuarissen, zodanig dat in het voorjaar van 2008 bij het invullen en certificeren van de nieuwe verzekeringsstaten geen verrassingen optreden.

Behalve over de achtergronden van de nieuwe verslagstaten werden de accountants en actuarissen geïnformeerd over de staat 'Solvabiliteit' en de geheel nieuwe staat 'Organisatie en Risico's'. Ook kwamen onderwerpen aan bod als de (nieuwe) toereikendheidstoets, wijzigingen in de actuariële staten en het belang van de staten aangaande (her)verzekeringstechnische risico's.

Voor beide informatiebijeenkomsten is een aparte presentatie als hand-out te downloaden. Mocht u nog nadere vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met de helpdesk of kijken bij de Questions en Answer database.