Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 11 oktober

Fryslân, 11-10-2007 o Politieberichten van woensdag 10 oktober 07.00 uur t/m donderdag 11 oktober 07.00 uur.

Kollum: zes jongeren aangehouden na mishandeling scholieren De politie heeft zes jeugdigen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging en opruiing. Op donderdag 4 oktober, rond 15.00 uur hing de groep rond op de Adje Lambertszlaan, de weg van Buitenpost naar Kollum. Op het moment dat een 12-jarige scholier uit Kollum vanuit Buitenpost naar huis fietste en de groep wilde passeren, zette een knaap uit de groep zijn fiets dwars op het fietspad. De jongen uit Kollum kon niet meer op tijd stoppen en raakte de fiets. Daarop werd hij vastgepakt en kreeg hij enkele vuistslagen. Ondertussen jutte de rest van de groep de dader door re roepen "Sla hem" en "Pak hem". De scholier uit Kollum raakte aardig in het nauw en kon na enkel klappen wegfietsten. Een half uur later herhaalde zich dit tafereel met een 13-jarige scholier uit Kollum. De politie heeft dinsdag en woensdag alle verdachten aangehouden en overgebracht naar het bureau. De twee die hebben geslagen op verdenking van openlijke geweldpleging en de andere voor opruiing. Het gaat om vier knapen uit Twijzelerheide, 12, 12, 13 en 14 jaar, een 14-jarige jongen uit Zwaagwesteinde en een 14-jarig meisje uit Kollumerzwaag. Ze zij na verhoor weer in vrijheid gesteld in afwachting van een verdere vervolging. Alhoewel er maar twee aangiftes zijn, sluit de politie niet uit dat het vaker is gebeurd.

Drachten: verkeerscontrole
De politie heeft woensdagochtend kort gecontroleerd op te snelle brommers op de Noorderdwarsvaart. Vijf bromfietsers kregen een bekeuring omdat ze te snel reden, een bestuurder kreeg een bekeuring voor het niet dragen van de gordel. De controle vond plaats op verzoek van de wijkagent. Bij hem waren diverse klachten uit de buurt binnengekomen. Ook controleert de politie ter plaatse, vanwege de nabijheid van diverse scholen. De controles zullen regelmatig worden herhaald.

Harkema: aanrijding met letsel
De politie heeft woensdagochtend een aanrijding met letsel afgehandeld. Een 50-jarige inwoner van Harkema reed met zijn tractor over de Betonwei, met daarachter een 17-jarige bromfietser uit Drogeham. Ze reden over de parallelweg in zuidelijke richting. Ter hoogte van de T-splitsing met De Bosk wilde de bromfietser de tractor inhalen. De bromfietser kwam naast de tractor in aanraking met een van de banden van de aanhangwagen. Hij viel hierdoor op het wegdek. Door de aanrijding brak de bromfietser zijn rechter onderbeen en per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Sneek: fors aantal overtredingen, 1:4 rijdt te snel bij
snelheidscontrole
De politie heeft woensdagmiddag de snelheid van 3.500 weggebruikers gecontroleerd op de Stadsrondweg-Zuid. In verband met wegwerkzaamheden geldt daar een snelheidsbeperking van 50 km per uur. De politie voerde de controle uit na klachten van aannemers en wegwerkers. Ondanks attentieborden voor de snelheidscontrole, reden van de 3.500 gecontroleerde voertuigen 850 te snel. Dat betekent dat grofweg 1 op de 4 weggebruikers te snel reed. De snelste reed 93 km per uur. De politie spreekt van een fors aantal overtredingen. Alle overtreders kregen een boete.

Sloten: politie onderzoekt diefstal uit boot
De politie onderzoekt een diefstal uit een boot in de jachthaven. Tussen maandagmiddag en woensdagmiddag werden uit de boot een aggregaat en twee jerrycans met dieselolie gestolen. De 35-jarige eigenaar uit Sloten deed aangifte.

Folsgare: inbraak in dorpshuis
De politie onderzoekt een inbraak in een dorpshuis aan de Folsgearsterleane. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een raam. Het gehele pand werd doorzocht. De kassa werd opengebroken, waaruit een geldbedrag werd weggenomen. Een 55-jarige inwoner van Folsgare deed aangifte.

Sint Nicolaasga: politie ontdekt hennepkwekerij na brand
De politie heeft woensdagmiddag na een brand in een bedrijfspand aan de Industrieweg een hennepkwekerij in twee opleggers ontdekt. Door nog onbekende oorzaak was er in één van de opleggers brand ontstaan. Omwonenden waarschuwden via 1-1-2 de hulpdiensten toen ze rook uit het dak van het pand zagen komen. De brandweer was snel ter plaatse en kon daardoor voorkomen dat het pand en de twee opleggers veel schade opliepen. Bijna 800 hennepplanten en de bijbehorende apparatuur werd in beslag genomen en vernietigd. De politie concludeerde dat het een professionele kwekerij betrof die volledig computergestuurd was. Ook de twee opleggers werden in beslag genomen. De politie stelt een onderzoek in naar de brand en de eigenaar van de hennepkwekerij.

Buitenpost: politie neemt snorfiets in beslag
De politie heeft woensdagmiddag op het West de snorfiets van een 63-jarige inwoner van Buitenpost in beslag genomen. Het was bekend dat de Buitenposter een ontzegging van de rijbevoegdheid had. Toen agenten de man zagen rijden werd hij staande gehouden. De snorfietser kreeg een proces-verbaal voor het rijden tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid. Na controle bleek dat de snorfiets niet was verzekerd. Ook hiervoor kreeg de man een proces-verbaal. Omdat de verdachte al eerder was aangehouden voor het rijden tijdens een rijontzegging werd ook zijn snorfiets in beslag genomen.

It Heidenskip: automobiliste gewond na eenzijdige aanrijding De politie heeft woensdagavond aan de Heidenskipsterdyk hulp verleend na een eenzijdige aanrijding waarbij een 22-jarige automobiliste uit Oudemirdum gewond raakte. De bestuurster was vermoedelijk met de wielen van haar auto in de berm gekomen en kwam daarna in een sloot tot stilstand. Het slachtoffer is met hoofd- en nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis van Sneek gebracht. De auto is door een takeldienst uit de sloot gehaald.

Harlingen: beschonken fietser bekeurd
De politie heeft woensdagavond aan de Rommelhaven een 39-jarige fietser uit Sneek bekeurd voor het rijden onder invloed.
Surveillerende agenten zagen dat de fietser slingerend reed. Toen de man de agenten zag, ging hij er vandoor. Na een korte achtervolging kon de man aangehouden worden. Aan het bureau blies hij 795 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 9 uur. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: woningbrand
De politie heeft donderdagnacht aan de 2e Saskiadwarsstraat assistentie verleend tijdens een brand in een woning. Er raakte niemand gewond, de bewoner kon de woning tijdig verlaten. De brandweer was snel ter plaatse en bluste het vuur wat in de slaapkamer was ontstaan. Later bleek dat een oververhitte bouwlamp de vermoedelijke oorzaak was van het vuur. De slaapkamer liep rook- en waterschade op.

Opeinde N31: aanhouding na opgave valse naam
de politie heeft donderdagnacht aan de rijksweg N31 Zz een 37-jarige Groninger automobilist bekeurd nadat hij tijdens een controle een valse naam had opgegeven. De man kon zich tijdens de controle niet legitimeren en is naar het bureau gebracht. Daar bleek dat hij geen enkel identiteitsbewijs bij zich had en gaf een valse naam op. Uit nader onderzoek bleek dat de bestuurder geen rijbewijs had en gedronken had. Hij blies 535 ug/l en kreeg een rijverbod van 5 uur. Er is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten.

Nijega: frontale botsing met gewonden
De politie heeft woensdagmiddag aan de Kommisjewei hulp verleend na een frontale botsing tussen twee personenautos. De aanrijding ontstond toen een 21-jarige automobilist uit Burgum uit de richting van Nijega ter hoogte van de oprit naar de Waldwei uit moest wijken voor een tegemoetkomende personenauto die de Waldwei opreed. Deze auto werd bestuurd door een 29-jarige automobilist uit Hurdgegaryp. Daarbij week de 21-jarige bestuurder uit naar links en kwam op de uitvoegstrook terecht waar een 46-jarige automobiliste uit Burgum stapvoets reed om de Waldwei op te gaan. Een frontale botsing tussen de auto van de 21-jarige man en de auto van de automobiliste was het gevolg. De automobiliste raakte bekneld en is door de brandweer uit benarde positie bevrijd. Beide bestuurders raakten gewond en zijn per ambulance naar het ziekenhuis van Drachten gebracht. De man liep hoofdletsel op en de vrouw een beenfractuur en diverse kneuzingen. Bureau Ongevallenanalyse deed onderzoek naar de exacte toedracht van het ongeval.

Damwoude: aanrijding met letsel
De politie heeft woensdagavond aan de Ds. Germsweg hulp verleend na een aanrijding tussen een personenauto en een 46-jarige fietser uit Damwoude waarbij de fietser hoofdletsel opliep. De fietser kwam in botsing met een 70-jarige automobiliste uit Damwoude. De exacte toedracht van de aanrijding is nog niet duidelijk. De politie blijft in gesprek met betrokkenen. Het slachtoffer is per ambulance naar het Sionsberg ziekenhuis in Dokkum gebracht. Daar bleek zijn letsel niet ernstig. Hij kon na een medische behandeling weer naar huis. Van de fietser is een bloedproef afgenomen waarvan de uitslag nog niet bekend is.

Rottevalle: drankrijder
De politie heeft donderdagnacht aan de Efterwei een 30-jarige automobilist uit de gemeente Smallingerland aangehouden inzake rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten hielden de man aan en tijdens de controle bleek dat hij geen rijbewijs had. Aan het bureau blies de verdachte 620 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 7 uur. Voor alle zaken is proces-verbaal opgemaakt en de verdachte is daarna weer vrijgelaten.

Oosterwolde: aanhouding na vernieling
De politie heeft donderdagnacht een 18-jarige man in zijn woning in Oosterwolde aangehouden na een vernieling van een ruit van een woning aan de Dorpsrichterstraat. De toedracht en achtergrond van het voorval is nog onduidelijk. De bewoner hoorde een knal en ontdekte dat de ruit van de voordeur kapot was. De politie blijft in gesprek met betrokkenen. De verdachte is voor verhoor naar het bureau gebracht en is ingesloten. Een 39-jarige inwoner van Oosterwolde deed aangifte.

Leeuwarden: hennepkwekerij opgerold
De politie heeft woensdagmiddag, na klachten uit de omgeving van stankoverlast, een onderzoek ingesteld naar een woning in de Essenstraat. Agenten ontdekten in de woon- en slaapkamer ruim 200 oogstrijpe hennepplanten en ruim 100 stekjes. De woning was hierdoor ongeschikt voor gebruik als woning. In het pand was een 45-jarige verdachte uit Leeuwarden aanwezig die juist bezig was om de planten te oogsten. Omrin vernietigde de planten en de bijbehorende apparatuur. De verdachte is voor verhoor naar het bureau gebracht en is ingesloten.