De Nederlandse Bank


Symposium Vergrijzing breder beschouwd (11 oktober 2007)

Nieuwsbericht

Details nieuwsbericht
Datum 16 oktober 2007

De gevolgen van vergrijzing op de woningmarkt, financiële markten en arbeidsmarkt stonden centraal op het door DNB georganiseerde symposium 'vergrijzing breder beschouwd', dat donderdagmiddag 11 oktober plaatsvond in het sience centrum NEMO te Amsterdam. Onder leiding van Roel Janssen (NRC) discussieerden beleidsmakers, politici, academici, mensen uit de financiële wereld en vertegenwoordigers van de sociale partners over de gevolgen van vergrijzing voor de Nederlandse economie.

In zijn openingstoespraak pleitte dr. A. Rinnooy Kan (SER) ervoor om participatie centraal te stellen in het overheidsbeleid om ook met de vergrijzing comfortabel verder te kunnen leven.

Prof. dr. P. Eichholtz (Universiteit Maastricht) presenteerde een onderzoek naar woning­vraag, waaruit blijkt dat vergrijzing niet tot een lagere vraag zal leiden. Het effect van bevolkings­afname op de vraag naar woningen wordt gecompenseerd doordat mensen steeds ouder worden en beter opgeleid, en daardoor meer kunnen en willen besteden aan hun woonbehoefte.

In zijn bijdrage over het effect van vergrijzing op financiële markten en pensioenfondsen voorzag prof. dr. J. Frijns (VU) een beperkt effect op rente en risicopremies, omdat middellange termijn ontwikkelingen een veel grotere invloed op financiële markten hebben dan lange termijn ontwikkelingen. Wel zullen beleggers gemiddeld minder risicozoekend worden.

Dr. A. Wellink (DNB) benadrukte het belang van een mentaliteitsverandering over de arbeidsmarktpositie van ouderen, zowel onder werknemers als werkgevers, om de participatie van ouderen te vergroten. Daarnaast bepleitte hij een geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd.

Downloads


* Speech dr. A.H.G. Rinnooy Kan (SER) (Word bestand: 66,5 Kb)
* Speech dr. A.H.E.M. Wellink (DNB) (Word bestand: 51,5 Kb)
* Paper prof. dr. P.M.A. Eichholtz (Universiteit van Maastricht) (PDF: 269,5 Kb)
* Presentatie prof. dr. J.M.G. Frijns (Vrije Universiteit, Amsterdam) (Powerpoint bestand: 56,0 Kb)
* Presentatie prof. dr. P.M.A. Eichholtz (Universiteit van Maastricht) (Powerpoint bestand: 968,5 Kb)