Gemeente Eemsmond


Raadsvoorstel toekomst afvalinzameling in Eemsmond vrijdag 21 september 2007

Het raadsvoorstel over de toekomst van de afvalinzameling in de gemeente Eemsmond is gereed. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de raad voor te stellen om de huidige inzamelfrequentie te handhaven en elke week het groene en grijze afval op te blijven halen. Daarbij wordt overgeschakeld op een systeem van automatische belading, waardoor de gemeente weer kan voldoen aan de arbonormen. Waarschijnlijk behandelt de raad het onderwerp op 11 en 25 oktober 2007.

In de uitvoering van de afvalinzameling gaat het een en ander wijzigen. Voor de automatische belading moeten de containers allemaal naast elkaar in een rij worden geplaatst. Er is geen ruimte langs de gemeentelijke wegen om groene en grijze containers te plaatsen. Inwoners moeten dus twee maal per week één container (de ene dag de groene en de andere dag de grijze) aan de weg gaan zetten. Over de wijzigingen volgt te zijner tijd nog een uitgebreid communicatietraject.

Achtergrond project
Het project over de toekomst van de afvalinzameling loopt sinds 2005. Aanleiding voor het project was dat de arbonormen voor de vuilnisophaaldienst regelmatig worden overschreden. Er moest een andere manier worden gevonden om het afval op te halen. Randvoorwaarden hierbij waren dat de inzameling niet meer mocht gaan kosten en dat de inwoners tegelijkertijd in het algemeen tevreden moesten zijn met de inzameling. In een klankbordbijeenkomst in september 2005 hebben vertegenwoordigers van dorps- en buurtverenigingen aangegeven erg graag de huidige inzamelfrequentie te willen behouden.

In de tussentijd is er een experiment geweest met het systeem van automatische belading. In de maanden juni tot en met september 2006 zijn gegevens verzameld over het afval in de gemeente Eemsmond. De gegevens uit dit experiment zijn verwerkt in de notitie die nu door de raad behandeld gaat worden.

Inhoud raadsvoorstel
In het voorstel wordt naast bovenstaande oplossing ook een alternatief aangeboden. Dit is het alternerend inzamelen van het afval. Hierbij kunnen inwoners eenmaal in de twee weken een (grotere) grijze container aan de weg zetten en eenmaal in de twee weken een groene container. Dit alternatief is veel goedkoper, omdat er minder vaak een afvalroute gereden hoeft te worden. Daarnaast is de verwachting dat inwoners beter gaan scheiden als er minder vaak wordt opgehaald en daardoor minder afval aanbieden. Inwoners die het raadsvoorstel graag willen lezen, kunnen het hier vinden.