11-okt- 2 007 Strategie en professionalisering Inkoop

nationaal T&U Congres 2007: Kroondag van de Nederlandse Maakindustrie

topics zijn:

* Wat zegt de Nevat benchmark

* Resultaat grote 'NEVAT_NEVI Inkoop Enquête'
* Zakelijk flirten

* Spelregels in de Inkoopkwadranten

* 10 meest gemaakte inkoopblunders

* Dromen, Durven, maar vooral ook: Doen!

locatie: Hart van Holland, Nijkerk

meer informatie: brochure met programma Zie het origineel

Professionaliseren op strategie en inkoop

Toeleveranciers en uitbesteders treffen elkaar op het snijvlak van inkoop en verkoop. Dáár wordt de business gedaan. Elk bedrijf heeft zo zijn eigen strategie om de markt te veroveren. Maar varen we écht bewust een koers of is het strategisch plan eerder een papieren tijger? Weet u in welk kwadrant van Kraljic het gros van uw klanten zit en waarom dat wel of niet voor u aantrekkelijk is? Mijn ervaring is dat ondernemers in de maakindustrie zich in de praktijk nog te veel laten leiden door de waan van de dag. We kunnen best wat bewuster ja of nee zeggen.
Bovendien, voor toeleveranciers is het allang niet meer belangrijk om alleen maar ingekocht te worden. Wist u bijvoorbeeld dat de 240 NEVAT-leden zelf voor een bedrag aan 1,7 miljard euro inkopen? Ik was hierdoor totaal verrast. Een énorm bedrag waaruit blijkt dat binnen de keten nog het nodige kan worden verdiend door ons
verder op inkoop te professionaliseren.
Bovenstaand cijfer halen we uit onze NEVAT-Benchmark. Inmiddels hebben we detailgegevens van meer dan de helft van onze leden in onze database. De benchmark bewijst daarmee zijn grote waarde. Natuurlijk doen individuele leden hier hun voordeel mee door bewust strategische keuzes te maken. Tegelijkertijd kunnen we als vereniging interessante analyses op de database loslaten die richting geven aan trends en ontwikkelingen.
Op het komende T&U Congres willen we de opgedane kennis graag met u delen. Zo hebben we naar aanleiding van de benchanalyse besloten om samen met NEVI een grootschalig inkooponderzoek te doen. Hoe is ons inkoopniveau eigenlijk? Welke spelregels gelden er in welke situaties? Wat zijn de meest gemaakte blunders? We delen het graag met u. Vandaar dat u deze "Kroondag van de Maakindustrie" niet mag missen.

John Berghmans, Voorzitter NEVAT