Politie Amsterdam-Amstelland

Persverklaring openbaar ministerie en politie / Amsterdam (11/10/07)

Namens het OM, Hanneke Festen

Na twee dagen van intensief onderzoek door de politie, Openbaar Ministerie en het NFI, kunnen wij u de voorlopige resultaten melden van het onderzoek tot nu toe.

Zoals eergisteren is medegedeeld hebben wij alle mogelijke scenarioâs onderzocht. De resultaten van het politieonderzoek zullen zodadelijk door de heer Dutilh worden toegelicht.

Begrijpelijkerwijs is geschokt en verontrust gereageerd op het overlijden van de heer Zeegers. Daarom hebben alle betrokken instanties met maximale inzet en snelheid gewerkt om zo snel mogelijk uitsluitsel te geven over de doodsoorzaak. Met name het Nederlands Forensisch Instituut verdient hiervoor een groot compliment.

Het technische onderzoek bij het NFI heeft allereerst uitgewezen dat er geen tekenen van geweld zijn waargenomen op en in het lichaam van de heer Zeegers. Uit de resultaten van het toxicologisch onderzoek is naar voren gekomen dat in het bloed van de heer Zeegers een zeer hoge concentratie MDMA is aangetroffen.

MDMA is een synthetische harddrug, die beter bekend is als grondstof voor XTC.

Volgens het NFI is de aangetroffen concentratie zo hoog dat deze in het algemeen fataal is.

In de woning van de heer Zeegers is een hoeveelheid MDMA aangetroffen en in beslag genomen. Het NFI heeft dit onderzocht en vastgesteld dat het om MDMA met een zeer hoge zuiverheidsgraad gaat, te weten 97%. Enige vervuiling of vergiftiging van het middel is niet aangetroffen.

Op basis van de onderzoeksresultaten tot nu toe lijkt het overlijden van de heer Zeegers veroorzaakt door inname van een fatale dosis MDMA.

Het onderzoek bij het NFI is nog niet afgerond. Er zullen nog veel meer (deel) onderzoeken plaatsvinden. Tot nu toe heeft het NFI zich geconcentreerd op het vaststellen van de doodsoorzaak. Andere onderzoeken zullen wellicht later meer informatie geven; maar die zijn dus nog niet beschikbaar.

Zoals de heer Dutilh nu nader zal toelichten worden alle scenarioâs onderzocht en is het onderzoek ook nu nog niet afgerond. Vooralsnog echter is er niet één onderzoeksresultaat dat een verband legt tussen de rol van de heer Zeegers als getuige in het Kolbakonderzoek en zijn overlijden.

Namens de Dienst Regionale Recherche: Olivier Dutilh

Vanaf het moment dat ons duidelijk werd dat dhr. Zeegers was overleden in zijn woning aan de De Lairessestraat in Amsterdam is er door justitie en politie een groot onderzoek gestart. De omstandigheden waaronder dhr. Zeegers werd aangetroffen was één van de aanleidingen hiertoe. Een andere was het gegeven dat hij als getuige heeft opgetreden in het proces waarbij dhr. Holleeder één van de verdachten is.

Zoals ik u dinsdag heb gemeld, is er van vroeg in de ochtend tot laat in de middag een forensisch onderzoek in de woning geweest. Uit de eerste bevindingen van dit onderzoek bleek ons dat er mogelijk sprake is geweest van het gebruik van verdovende middelen door dhr. Zeegers en de eveneens in de woning aanwezige vriendin van hem.

Op basis van deze eerste bevindingen is er door een groep van enkele tientallen rechercheurs van de Dienst Regionale Recherche onderzoek verricht naar een ruime periode van vóór tot aan het overlijden van dhr. Zeegers.

Ons is daaruit gebleken dat dhr. Zeegers en de in de woning aangetroffen vriendin de avond ervoor en de nacht van zijn overlijden een bezoek hebben gebracht aan een horecagelegenheid op de grens van Amsterdam en Amstelveen. Daarna hebben zij een andere horecagelegenheid in Amsterdam-Zuid bezocht. Er is alcohol genuttigd en er is door de vriendin van dhr. Zeegers een hoeveelheid verdovende middelen, naar later bleek MDMA, een grondstof voor XTC, ontvangen. Een deel van deze hoeveelheid is in de woning van dhr. Zeegers geconsumeerd.

In het onderzoek zijn wij eerst gestuit op een man die een rol heeft gespeeld bij de levering van de verdovende middelen. Deze 42-jarige man is afgelopen dinsdag, halverwege de middag aangehouden en heeft een bekennende verklaring afgelegd.

Verder onderzoek bracht ons bij degene die de verdovende middelen feitelijk heeft geleverd en deze 39-jarige man is dinsdag halverwege de avond aangehouden. Ook hij heeft een bekennende verklaring afgelegd. Het verdere onderzoek bracht ons in de nacht van dinsdag op woensdag bij een loods in de gemeente Amstelveen waar wij vier tabletteermachines aantroffen. In relatie tot deze vondst is deze nacht nog een 58-jarige man aangehouden, overigens de vader van de eerder genoemde 39-jarige leverancier van de verdovende middelen. Naast de in totaal vier aanhoudingen zijn er zeven doorzoekingen verricht waarbij geld, goederen en administratie in beslag is genomen.

Uit het technisch en tactisch onderzoek is bij ons het beeld ontstaan dat dhr. Zeegers naar alle waarschijnlijkheid is overleden aan de gevolgen van het gebruik verdovende middelen. Tot nu toe is uit niets gebleken dat de verdachten door iemand werden aangestuurd om de MDMA te leveren.