Bond tegen het Vloeken

Vloeken in kinderboeken afgenomen

Ouders storen zich heel erg aan vloeken en grove taal in kinderboeken.

Grove taal in kinderboeken is bij de meeste in het onderzoek betrokken uitgeverijen fors afgenomen ten opzichte van 2003. Opvallend is dat er ten opzichte van 2003 minder wordt gevloekt en meer wordt gescholden in kinderboeken.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Bond tegen het vloeken heeft uitgevoerd, waarbij advies is gevraagd aan en overleg plaatsvond met De Kinderboekenwijzer. In 2003 voerde de Bond een onderzoek van vergelijkbare grootte uit.

In het kader van dit onderzoek (2007) werden 85 boeken onderzocht, waaruit blijkt dat er gemiddeld 5,7* grove taaluitingen in een kinderboek voorkomen; in 2003 was dat gemiddeld 6 grove taaluitingen per boek. In het onderzoek werden bekroonde en genomineerde boeken meegenomen plus boeken die (sinds 2004) veel verkocht worden in de diverse leeftijdscategorieën.

Uitgeverijen
Opnieuw blijkt dat op het taalgebruik in vrijwel alle onderzochte boeken van christelijke uitgeverijen niets is aan te merken. Het gemiddeld aantal grove taaluitingen in de onderzochte boeken van de uitgeverijen Holland, Leopold en Ploegsma in de onderzoeksresutaten is ten opzichte van het onderzoek van 2003 fors afgenomen. De Bond tegen het vloeken is uiteraard blij met deze ontwikkeling. Negatieve uitschieter is opnieuw de uitgeverij Holkema & Warendorf/Unieboek, met gemiddeld 28,3 grove woorden per boek.

Uitschieters
Van de onderzochte boeken bleken er vooral veel grove taaluitingen voor te komen in boek(en) van Carry Slee, Francine Oomen en Jacques Vriens.

Verdeling soorten grove taaluitingen
Ten opzichte van 2003 is het aandeel van vloeken en bastaardvloeken in het totaal van grove taaluitingen aanzienlijk afgenomen, terwijl het aandeel van scheldwoorden op het totaal flink is toegenomen.

Opinieonderzoek
Naast het onderzoek naar het taalgebruik in kinderboeken hebben de Bond tegen het vloeken en De Kinderboekenwijzer de opinie van ouders gepeild. Driekwart van de ondervraagde ouders (74%) geeft aan zich heel erg te storen aan vloeken en grove taal in kinderboeken. 63% procent van de ouders let vaak wel of altijd op het taalgebruik bij aanschaf van een kinderboek en vrijwel alle ouders (94%) denkt dat vloeken en grove taal in kinderboeken een negatieve invloed hebben op de kinderen die ze lezen.


* NB: het gemiddeld aantal grove taaluitingen per kinderboek zou exclusief de onderzochte kinderboeken van de uitgeverij Holkema&Warendorf/Unieboek een stuk lager uitvallen; het zou dan uitkomen op 4 grove taaluitingen per boek.

---

---

Graag geven wij u nadere inlichtingen. U kunt contact opnemen met Peter Smit (voorlichter), tel. 0318 512002, info@bondtegenvloeken.nl.

Het complete onderzoeksrapport kunt u downloaden van de website van de Bond tegen het vloeken, www.bondtegenvloeken.nl, en is te zien op de website van De Kinderboekenwijzer, www.kinderboekenwijzer.nl

Contactgegevens
Bond tegen het vloeken
Postbus 362
3900 AJ Veenendaal

Telefoon: 0318 - 512002
info@bondtegenvloeken.nl