Ingezonden persbericht

PERSBERICHT - ONTWAPEN!

Arnhem, 11 oktober 2007

PROTEST TEGEN MILITAIRE BEëDIGING ONMOGELIJK GEMAAKT

Vrijheid van meningsuiting ondergeschikt aan moordenaarsfeestje

Op donderdag 11 oktober werden vier anti-militaristen aangehouden in het centrum van Arnhem, nabij het Eusebiusplein. Op dat plein zou de beëdiging van 24 nieuwe Gele Rijders, een landmachtonderdeel, plaatsvinden. Een vreedzaam tegengeluid, in de vorm van een spandoekje met de tekst 'Ontwapen', werd hiermee onmogelijk gemaakt. Het spandoek zat nog in de tas, toen al om ID-bewijzen gevraagd werd, zonder dat daarvoor een duidelijke reden werd aangegegeven. Toen deze niet getoond werden, werden de vier afgevoerd.

De Gele Rijders, officieel Korps Rijdende Artillerie genaamd, hebben nog steeds de functie om in oorlogsgebieden de held uit te hangen, met mortieren en ander groots geschut. Wie blind is voor de geschiedenis kan misschien geloven in de lariekoek dat defensie nobele doelen nastreeft. Defensie kan leuke wervingsfilmpjes en -posters maken met pakkende leuzen, het feit blijft: ddefensie verdedigt het westers kapitaal met bloedvergieten en indoctrinatie. Opdringen van wat de westerse wereld vindt hoe mensen moeten denken, eten, leven, en waar alles wat leeft en groeit voor moet wijken. Zodat de rijken rijker kunnen worden en de armen arm en monddood blijven.

Waar zulke beëdigingen normaal op defensieterrein plaatsvinden, krijgt defensie blijkbaar steeds meer de behoefte het militarisme binnen de samenleving te profileren en propageren. Daarbij ook altijd aanwezig: volop materiaal en verkooppraatjes om meer kanonnenvlees de hekken binnen te slepen. Vooral jongeren, liefst nog onder de 18 jaar, zijn gewilde prooien.

Het was kortom belangrijk een tegengeluid te laten horen. Ondanks de repressie, blijft het noodzakelijk dit geluid naar voren te brengen en alternatieven voor het moorddadige militarisme onder de aandacht te brengen.