Socialistische Partij

Geen kilometerrantsoen gehandicaptenvervoer, geld terug bij vertraging

11-10-2007 * De SP heeft een inventarisatie gemaakt van klachten over Valys, het systeem voor bovenregionaal gehandicaptenvervoer. Daaruit blijkt dat er veel moet worden verbeterd om mensen met een handicap fatsoenlijke mogelijkheden te bieden om te reizen. Tweede-Kamerlid Rosita van Gijlswijk zal vanavond concrete voorstellen doen, bijvoorbeeld om bij lange vertraging de kosten (deels) te vergoeden en de kilometerrantsoenering op te heffen.

Het bovenregionale vervoer, Valys, is ooit ingesteld om gehandicapten en ouderen zo veel
mogelijk de regie over hun eigen leven te laten behouden. Maar de stroom van klachten die de SP bereikt maakt duidelijk dat er veel aan schort. De meldingen zijn verzameld in het verslag Niet op stap met Valys. Ook bij Connexxion, verantwoordelijk voor de uitvoering van Valys, zijn 1300 tot 1800 klachten per maand binnengekomen.

Van Gijlswijk: "Mensen moeten vaak lang wachten en soms komt de taxi helemaal niet opdagen. Maar ook het maximum aantal kilometers dat klanten per jaar mogen maken roept veel weerstand op. Gehandicapten mogen maximaal 750 kilometer per jaar reizen met Valys, je moet een indicatie hebben om voor het verhoogde kilometerbudget van 2250 kilometer in aanmerking te komen. Ik stel voor om dat maximum los te laten, we willen toch dat deze mensen maximaal kunnen meedoen in de samenleving? Dan is een reisrantsoen niet terecht."

Een voorbeeld van één van de vele meldingen: "Mijn moeder van 69 jaar is gehandicapt en woont in Amsterdam. Lopen kan ze alleen met een rollator. Hoe kan ze mij in Maastricht bezoeken? Ze kan niet alleen met de trein én haar rollator én haar bagage meenemen. Dit blijkt echter geen criterium te zijn om voor een hoog persoonlijk kilometerbudget in aanmerking te komen."

In het spoeddebat van vanavond over het gehandicaptenvervoer zal Van Gijlswijk onder meer vragen de maximering van het kilometerbudget los te laten. Ook moeten gehandicapten die té lang moeten wachten op vervoer de gemaakte kosten (deels) terugkrijgen.

Zie ook:

* Inventarisatie: Niet op stap met Valys