Stimuleringsfonds voor de Pers

Salland Centraal BV - Internetproject Sallandcentraal.nl

Datum besluit: 11-10-2007

Het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft besloten een subsidie ter hoogte van maximaal ¤ 68.800,- in de vorm van een krediet beschikbaar te stellen aan Salland Centraal BV voor de gelijknamige website.

Salland Centraal bestaat op dit moment enkele maanden en is opgezet volgens het principe van civil journalism, waarbij getracht wordt de journalistiek dichter bij de agenda van de burger te brengen. Er wordt nieuws, achtergronden, follow-ups en andere informatie gebracht waarmee de burger volgens de initiatiefnemers zijn eigen rol in de woongemeenschap weer gaat inzien en daar verantwoording voor kan gaan nemen. Civil journalism draagt daarbij oplossingen aan in plaats van alleen over problemen te spreken. Deze vorm van journalistiek heeft volgens de aanvrager vooral via internet grote kans van slagen, omdat het gemakkelijker is dossiers rond bepaalde thema's op te bouwen.

Het besluit een subsidie ter hoogte van maximaal ¤ 68.800,- in de vorm van een krediet beschikbaar te stellen aan Sallandcentraal.nl is gebaseerd op de volgende overwegingen. Artikel 4 van de Tijdelijke subsidieregeling minderhedenbladen en journalistieke internet-informatieproducten geeft het Stimuleringsfonds de mogelijkheid steun te verlenen aan projecten gericht op de totstandkoming en verspreiding van journalistieke en vernieuwende informatieproducten via het internet. Volgens de aanvrager zit de meerwaarde van de sites niet alleen in de journalistieke meerwaarde voor de regio, maar vooral in de civil journalistieke benadering. Door dichter op de agenda van de burger te gaan zitten en deze door activiteiten te organiseren meer betrokken te krijgen, kan de website een belangrijke speler worden in het democratisch proces. De site wijkt daardoor naar inhoud en strekking zodanig af van andere journalistieke informatieproducten, dat de verscheidenheid van informatie en opinievorming wordt vergroot. Het internetproduct levert daarmee een vernieuwende bijdrage aan de journalistieke informatievoorziening via het internet.

Aan die subsidieverlening is de gebruikelijke verplichting gekoppeld dat het project moet worden uitgevoerd zoals het is aangevraagd. Dit wordt tussentijds en na afloop van het project getoetst aan de hand van inhoudelijke en financiële rapportages over de voortgang van het project. Verder zal de uitbetaling van de subsidie in tranches geschieden, die worden verstrekt als de tussenrapportages zijn goedgekeurd en aan alle overige voorwaarden van de subsidieverlening is voldaan.