Socialistische Partij

WMO: afwachten en ontkennen

11-10-2007 * Donderdag 4 oktober is het debat over de Wet maatschappelijk ondersteuning gevoerd. In het debat stond de uitholling van de thuiszorg centraal. Het lijkt erop dat PvdA, CDA en de Christenunie nog steeds ontkennen dat er grote problemen in de thuiszorg bestaan. De VVD zegt dat het vooral door de zorgaanbieders komt dat het zo slecht gaat. Zij verwijten de zorgaanbieders onverantwoordelijk gedrag en slecht ondernemerschap. De staatsecretaris kan zich in die analyse vinden. Bussemaker bestrijdt dat er problemen zijn om ingrijpen door het ministerie noodzakelijk te maken.

Het ministerie van VWS heeft een aantal onderzoeken gedaan die wijzen op overgangsproblemen, vooral in de verschuiving naar alfahulp en de indicatiestelling. De staatssecretaris ziet zichzelf als scheidsrechter en als coach. Uit de onderzoeken die de SP heeft gedaan blijkt echter dat de chaos in de thuiszorg groot is. Steeds meer mensen worden op straat gezet en de kwaliteit voor de gebruikers van de zorg gaat zienderogen achteruit. Met de herindicaties, die voor volgend jaar gepland staan, verwacht de SP dat de prolemen nog groter worden. Rosita van Gijlswijk (SP) heeft aangedrongen om de 300.000 mensen die nog geherindiceerd moeten worden, hun indicatie te laten behouden. Een generaal pardon voor de huidige groep mensen die afhankelijk zijn van thuiszorg. Dit voorstel wijst de staatsecretaris af.

Van Gijlswijk overhandigde tijdens het debat het rapport "Wmo in Uitvoering II", een verslag van het landelijk meldpunt, aan de staatsecretaris. Binnenkort verwacht de SP een reactie op dit rapport.

Ook heeft de SP aangedrongen op het stoppen van de aanbestedingen, het moeten concurreren van de thuiszorginstellingen en gevraagd om maatregelen die er voor zorgen dat het personeel behouden wordt voor de huishoudelijke zorg. Ook dit wijst de staatssecretaris af, ze vindt het nog te vroeg om conclusie te trekken en wacht nog even alles af.

Het debat en de actie voor een fatsoenlijke thuiszorg zijn nog niet voorbij. Nog steeds kunnen mensen meedoen aan de acties tegen uitholling van de thuiszorg. Kijk voor meer informatie op zorggeenmarkt.nl.