Gemeente Bernheze


Activiteiten voor mantelzorgers

De gemeente Bernheze zal dit najaar met twee gerichte activiteiten extra aandacht besteden aan de vele mantelzorgers die in onze gemeente actief zijn. Na overleg met de Klankbordgroep Mantelzorgers Bernheze heeft wethouder Donkers besloten om in september/oktober te starten met de zevendelige cursus `Zorg de baas'; een ondersteuningscursus voor mantelzorgers. Op 13 oktober 2007 zal de gemeente een ontspanningsmiddag voor mantelzorgers organiseren. U kunt zich nu opgeven voor de cursus en de gezellige middag.

Als u zorgt voor uw zieke of gehandicapte partner, familie, vriend of buur dan bent u `mantelzorger'. Zoals de meeste mantelzorgers ziet u uw hulp waarschijnlijk als vanzelfsprekend en wordt dit met liefde gedaan. Vaak wordt de zorg om allerlei redenen en vrijwel ongemerkt zwaarder naarmate de tijd verstrijkt. In deze cursus krijgt u aan de hand van uw eigen situatie handreikingen om zo goed mogelijk met soms moeilijke situaties om te gaan. Het doel van de cursus is om meer zicht te krijgen op de eigen zorgsituatie. Leren omgaan met moeilijke omstandigheden en leren voor uzelf te zorgen. De cursus is bedoeld voor volwassenen die zorgen voor een partner, familielid, vriend of buur. Het programma bestaat uit zes of zeven delen (ochtenden). De cursus zal eens in de twee weken worden georganiseerd met een tijdsduur van twee uur.
De volgende thema's worden besproken:

- stilstaan bij het zorgen;

- de balans opmaken;

- liefde alleen is niet genoeg;

- duidelijke communicatie;

- helpende gedachten;

- opkomen voor u zelf.
De cursus wordt gegeven door de Stichting MEE. Aan de hand van de herkomst van de deelnemers wordt bekeken in welke kern(en) van Bernheze de cursus wordt gehouden. Deelname aan de cursus is gratis.

Ontspanningsmiddag

Op zaterdag 13 oktober 2007 wordt er een ontspanningsmiddag georganiseerd voor mantelzorgers. Deze vindt plaats bij Landgoed Dinther Staete (voorheen De Proatstal) in Heeswijk-Dinther. Van 13.00 tot 18.00 uur gaan we u in de watten leggen. Het belooft een gezellige en zeer ontspannen middag te worden. Deelname is gratis.

Aanmelden
Bent u mantelzorger, woonachtig in Bernheze en wilt u deelnemen aan de cursus en/of de ontspanningsmiddag, schrijf u dan nu in! Aanmelden is mogelijk tot uiterlijk vrijdag 10 augustus 2007 maar liefst zo snel mogelijk. Stuur onderstaand aanmeldingsformulier digitaal naar de gemeente Bernheze.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer H. Antonise van de afdeling Welzijn en Onderwijs, telefoon (0412) 45 88 88.

Aanmelding mantelzorger