Gemeente Amersfoort

Week van de Geschiedenis in Amersfoort

Van plaggenhut tot designvilla en van rijtjeshuis tot jachtslot: wonen vertelt ons iets over onze voorouders, maar ook over onszelf. Reden genoeg om het thema 'Wonen in Nederland' dit jaar centraal te stellen tijdens de Week van de Geschiedenis (12 t/m 21 oktober). Activiteiten bij Archief Eemland
Archief Eemland heeft rondom het thema Wonen een bruisend programma samengesteld (zie hieronder of www.archiefeemland.nl voor volledige programma). Op zaterdag 13 oktober kun je bijvoorbeeld meedoen aan een fietstocht door de kleurrijke wijk Kattenbroek onder begeleiding van een architectuurhistoricus. Ook kunt je een bezoek brengen aan Archief Eemland en op zoek gaan naar de geschiedenis van je eigen huis of verschillende presentaties over wonen en woningbouw bekijken. In de week daarop kun je komen luisteren naar diverse lezingen. Ben je geinteresseerd in de natuur en de invloed van natuur(geweld) op de mens? Kom dan naar de lezing "Droge voeten" op dinsdag 16 oktober waarin wordt verteld over hoe watergangen bepalen hoe we in Amersfoort en omgeving wonen.

Of heb je meer oren naar de geschiedenis van het mooie kasteel van Stoutenburg en haar landerijen? Kom dan op woensdag 17 oktober luisteren naar wat een tuinarchitect hierover te vertellen heeft. Tot slot wordt er op donderdag 18 oktober een lezing gegeven over drie spraakmakende wijken van Amersfoort: het Bergkwartier, de Bomenbuurt en Kattenbroek. Woon je in deze wijken? Of heb je belangstelling voor stedenbouw? Dan is deze lezing een must. Opgave voor de activiteiten is niet verplicht, maar wil je verzekerd zijn van een plaatsje dan raden wij aan te reserveren bij archiefeemland@amersfoort.nl of 033-4695017.

Het volledige programma

Zaterdag 13 oktober - Open archievendag
Locatie: Archief Eemland, Stadhuisplein 7 (Observant) te Amersfoort, van 9.00 - 16.00 uur. . Spoedcursus "Op zoek naar de geschiedenis van je eigen huis" om 10.00, 12.00 en 14.00 uur. Tip! . Rondleidingen in het archievendepot om 11.00 en 13.00 uur. . Presentatie: "Wonen in een geur van heiligheid. De nadagen van de Paternosterstraat" van 12.00 tot 12.30 uur. . Doorlopende audiovisuele presentatie met beelden rondom het thema "wonen" . . Filmprogramma met privé-opnamen van aannemersfamilie Van Eijkelenburg, die vooral in het Leusderkwartier gebouwd heeft. . Verkoop boeken, foto's en dvd's.
. Uitleg over genealogisch onderzoek door leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging.

Zaterdag 13 oktober - Fietstocht door Kattenbroek Tip! Fietstocht door Kattenbroek onder leiding van architectuurhistoricus Jouke van der Werf. Start om 11.00 uur. Verzamelpunt: winkelcentrum Emiclaer bij de maquette (tegenover de Etos, naast Cecil en de Coffee Club).

Dinsdag 16 oktober - Droge voeten. Wonen in de Gelderse Vallei vroeger en nu Spreker: Margriet Mijnssen-Dutilh (archivaris Waterschap Vallei & Eem). Locatie: Stadhuis Amersfoort, Stadhuisplein 1 te Amersfoort, Mondriaanzaal, 20.00 - 22.00 uur.

Woensdag 17 oktober - Wonen op kasteel en boerderijen van Stoutenburg, rond 1800 Spreker: Lia van Burgsteden (tuinarchitect). Locatie: Stadhuis Amersfoort, Stadhuisplein 1 te Amersfoort, Molendijkzaal, 20.00 - 22.00 uur.

Donderdag 18 oktober - Wonen in drie spraakmakende wijken van Amersfoort: Bergkwartier, Bomenbuurt en Kattenbroek Spreker: Max Cramer (hoofd afdeling Monumentenzorg Gemeente Amersfoort). Locatie: Stadhuis Amersfoort, Stadhuisplein 1 te Amersfoort, Molendijkzaal, 20.00 - 22.00 uur.


---- --