Project Gemeente Westland


Open dag Historisch Archief Westland
Publicatiedatum: 27-09-2007

Op zaterdag 13 oktober a.s. staan vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur de (kluis)deuren van het Historisch Archief Westland open voor belangstellenden. U kunt een kijkje nemen in de archiefkluis op de tweede etage van het gemeentehuis in Naaldwijk, waarin 1.8 kilometer archief staat opgeslagen vanaf de 13e eeuw tot halverwege de vorige eeuw.

Presentatie historische werkgroepen en Westlands Streekmuseum Op de begane grond van het gemeentehuis wordt een historische informatiemarkt gehouden Een aantal historische werkgroepen en het Westlands Streekmuseum presenteren zich daar. U kunt daar terecht met al uw vragen over de historie van het Westland etc.

Schoolfotos
Het Historisch Archief Westland is momenteel bezig met het opzetten van een website waarbij de medewerking wordt gevraagd van de Westlandse bevolking, door hun schoolfotos te laten scannen. Het archief neemt deze gescande fotos op in haar collectie en u krijgt uiteraard uw originele foto weer mee naar huis. Op deze wijze wil het HAW een Westlandse schoolbank inrichten. Deze dag is een uitstekend moment om uw schoolfotos door het HAW te laten opnemen, want alle inzenders ontvangen gratis de Westlandkalender 2008.

Op zoek naar uw familiegeschiedenis
Aan de hand van verschillende archiefbronnen wordt u door de Studiegroep Genealogie op weg geholpen met het opzetten van een stamboom. De studiegroep maakt u graag wegwijs in de Bevolkingsregisters, Burgerlijke Stand en de Doop-, Trouw- en Begraafregisters.

Westlands Filmarchief
Het Historisch Archief Westland heeft samen met de Stichting VJG s-Gravenzande het initiatief genomen tot oprichting van een Westlands Filmarchief. Momenteel worden de reeds in bezit zijnde films (8/16 mm/videobanden) overgezet naar een digitaal bestand. Om het historisch Westlands beeldmateriaal grootschalig veilig te stellen voor de toekomst wordt medewerking gevraagd aan de Westlanders om filmmateriaal voor een korte tijd af te staan aan het Historisch Archief Westland. Als tegenprestatie krijgen zij het filmmateriaal op een DVD cadeau en ontvangen zij gratis de Westlandkalender 2008.

Verder zijn er de volgende activiteiten:

- verkoop Westlandkalender 2008 (met oude luchtfotos)
- verkoop boek Westland vanuit de lucht (luchtfotos vanaf 1926-1980)
- verkoop boek Monumentaal Westland

- tentoonstelling met informatie over de Westlandse molenaars
- tentoonstelling scheepsramp Berlin in 1907 en Westlandse luchtfotos
- boekenmarkt (met nieuwe en tweedehands boeken)
- videopresentaties (restauratie van archiefmateriaal)
- filmbeelden van Westlands verleden