Gemeente Nijmegen

Wonen in Nijmegen op Open Archievendag


02/10/2007

Een recept tegen scheurbuik uit een oud kookboek en naoorlogse foto's van Nijmegenaren die in ondergrondse bunkers woonden. Een geurenkabinet met luchtjes uit grootmoeders tijd en de kans om gefotografeerd te worden tegen de achtergrond van een oude Nijmeegse keuken. Dat en nog veel meer staat zaterdag 13 oktober op het programma van de Open Dag van het Regionaal Archief Nijmegen.

De dag is gratis toegankelijk voor jong en oud. Het thema is 'wonen in Nijmegen'. Het is een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van het Regionaal Archief.

Het Regionaal Archief toont ook interieurfoto's van de rijke circusfamilie Carré, die aan het begin van de vorige eeuw in Nijmegen woonde. In schril contrast daarmee staan foto's van armoedige interieurs in de Nijmeegse binnenstad. Voorts wordt de woongeschiedenis van een Middeleeuws huis verbeeld tot 1835.

Oude filmfragmenten belichten het wonen in Nijmegen door de jaren heen. Zo is er een film over huizen aan de Voorstadslaan die zo slecht waren dat de gezondheid van de bewoners in het geding kwam. Allerlei oudheidkundige verenigingen laten hun licht schijnen over het thema wonen.

Voor kinderen is er ook genoeg te doen. Neem nu het geurenkabinet. Er zijn potjes met 'woongeuren'; wat ruik je? En er kan een kijkdoos met wooninterieur geknutseld worden.

Tijdens de Open Dag presenteert wethouder Peter Lucassen de uitbreiding van de historische atlas op de website van het Regionaal Archief (www.nijmegen.nl/archief). Die wordt met een druk op de knop tien keer zo groot! Eerst besloeg de historische atlas alleen de woongeschiedenis van de Nijmeegse binnenstad. Nu zijn ook de percelen en hun eigenaren in het `Schependom' (het overige Nijmeegse grondgebied ten zuiden van de Waal) in 1832 in kaart gebracht. Voorts zijn alle bekende foto's van de vestingwerken te raadplegen en is er een overzicht van alle begraafplaatsen vanaf 1829.

Open Dag Regionaal Archief Nijmegen, Mariënburg 27. Zaterdag 13 oktober 2007 van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.