Politie Groningen

Landelijke Politiedag in Drachten

Politiedag in teken van werving en selectie

Provincie Groningen, 03-10-2007 o De politiekorpsen van Fryslân, Groningen en Drenthe en de Koninklijke Marechaussee laten zaterdag 13 oktober op de Landelijke Politie Dag (LPD) in Drachten hun inwoners zien wat zij allemaal in huis hebben. Locatie is de airstrip en het VEC Nederland aan de Knobben 100/100a, dichtbij de N31- de Waldwei - en de A7.

Het thema van de LPD is dit jaar Werving en selectie. De drie noordelijke korpsen hebben de komende jaren een groot aantal vacatures voor de politieopleiding. Zo is de verwachting dat de politiekorpsen Groningen, Drenthe en Friesland in 2008 samen in ieder geval 120 opleidingsplaatsen gaan vullen. Bezoekers die echt geïnteresseerd zijn in een opleidingsplaats bij een van de drie noordelijke korpsen kunnen speeddaten. In een gesprek van een kwartier worden aan de hand van het meegebrachte curriculum vitae een aantal zaken gecheckt zoals leeftijd en diploma's. Ook kunnen er natuurlijk vragen over de opleiding worden gesteld aan een medewerker werving en selectie of een
personeelsadviseur van een van de drie korpsen. Voor informatie over bijvoorbeeld vacatures en selectieprocedure kunt u kijken op www.kombijdepolitie.nl.

Het is voor de derde maal dat de drie noordelijke korpsen de Landelijke Politie Dag aangrijpen voor een gezamenlijke publieksmanifestatie. Het evenement, dat bol staat van shows en demonstraties, begint om 10.00 en eindigt om 16.00 uur.

Tal van activiteiten op zes pleinen

De LPD is dit jaar in zes pleinen verdeeld. De bezoeker komt als eerste op het Welkomstplein. De kinderen krijgen een speurtocht, ook wordt hier het programmaboekje uitgedeeld door 10 medewerkers, verkleed in politie-uniformen van o.a. Nieuw Zeeland, Frankrijk en Canada. Er is een grote mobiele meldkamer, waarin de bezoeker ook zelf achter de knoppen kan zitten. Daarnaast is er voor de jongere kinderen het spel petje op, petje af, waarbij een politiecap is te winnen.

Voortdurend demonstraties

Op het Justitieplein zijn partners waar de politie mee samenwerkt, zoals het openbaar ministerie. Daarnaast is er op dit plein de Antivandalismebus, wordt informatie gegeven over huiselijk geweld en kunnen kinderen met een boef op de foto. Op het Crisisplein verzorgen de Mobiele Eenheid, paarden en honden demonstraties. Op het Toezichtplein is alle informatie te vinden over verkeer, milieu en toezicht te water. Er zijn demonstraties van bikers. Daarnaast staan er diverse politievoertuigen opgesteld en kinderen kunnen er op de foto. Ook zijn er stands van bijzondere wetten, natuurtoezicht en de Stichting Veiligheidszorg. Op het Rechercheplein wordt getoond of een paspoort echt is, hoe de politie sporenonderzoek doet, hoe een plaats delict wordt onderzocht en is aandacht voor opsporingsprogrammas. De tijden van de demonstraties zijn te vinden in het programmablad.

Helikopters en muziek

Er worden maar liefst vier helikopters ingezet. Hun aanwezigheid is afhankelijk van weersomstandigheden en eventuele inzet elders. De traumahelikopter is aanwezig van 10.00-12.00 uur, de politiehelikopter van 10.30-11.30 uur, de SAR van 10.00-16.00 uur en een helikopter van de Deutsche Bundespolizei van 10.00-12.00 uur. De Drentse en Groningse politiemuziekkorpsen zullen de hele dag zorgen voor de muzikale intermezzos. Het weer hebben we niet in de hand, maar zal zeker geen spelbreker zijn: de LPD is namelijk grotendeels overdekt. Alle pleinen zijn in grote tenten, maar er zijn ook ruim voldoende
buitenactiviteiten.

Inzet Koninklijke Marechaussee

Ook het materieel van de Koninklijke Marechaussee zal veel aantrekkingskracht uitoefenen. De KMAR is er samen met de Duitse Bundespolizei. De YPR-tank is aanwezig en kan door kinderen worden beklommen. De KMAR levert ook een shovel, die barricades kan opruimen. Daarnaast is er een stand voor werving en selectie. En wordt aandacht besteed aan het werken in het buitenland.

Verkeer en parkeren

De politie zet extra menskracht in om voor een goede aan- en afvoer van het verkeer te zorgen. Via borden wordt de bezoeker naar het parkeerterrein geleid. Dat is, afhankelijk van het weer, of in de weilanden aan de Knobben of op de airstrip.

Verkeer uit de richting Groningen, komend vanaf de A7, neemt de afslag Drachten/Leeuwarden, om daarna meteen weer rechts te gaan. Onderaan gaat u linksaf op de rotonde, om vervolgens op de volgende rotonde weer linksaf te slaan. Via de bebording wordt de bezoeker naar het parkeerterrein geleid. Vanuit Heerenveen neemt u op de A7 bij Drachten de afslag Leeuwarden. Vanuit Leeuwarden rijdt u over de Waldwei, om bij Drachten de afslag Drachten te nemen. Daarna neemt u de rotonde driekwart en rijdt u weer onder de Waldwei door. Vanuit Oosterwolde neemt u de afslag Dachten-Oost.

politiedag